Încheierea tranziției post-Brexit fără un acord comercial cu Uniunea Europeană va avea un impact negativ pe termen lung asupra economiei Marii Britanii, iar efectele vor fi mult mai grave decât cele ale crizei declanșate de pandemia de coronavirus, a avertizat Andrew Bailey, guvernatorul Băncii Angliei.
„Cred că efectele pe termen lung ar fi mai mari decât efectele pe termen lung ale crizei COVID-19”, a declarat Bailey, citat de Reuters, potrivit Mediafax.
„Va dura foarte mult ca partea reală a economiei să se adapteze unor modificări ale actualei deschideri și schimbării profilului relațiilor comerciale”, a continuat acesta.
Guvernul britanic poartă încă negocieri cu Uniunea Europeană pentru configurarea relațiilor comerciale de după 31 decembrie a.c.
Economia britanică se prăbușește? PIB-ul țării a înregistrat o scădere record
„Timpul este scurt. Sunt în continuare divergențe majore, dar depunem eforturi pentru un acord”, a declarat la rândul său negociatorul UE pentru Brexit, Michael Barnier. Totodată, un oficial de la Bruxelles a declarat, sub protecția anonimatului: „Disensiunile privind standardele egale și cotele de pescuit rămân majore”.
Uniunea Europeană și Marea Britanie au înregistrat progrese importante în ultimele zile în negocierile cu privire la relațiile post Brexit a anunțat, săptămâna trecută, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Însă reprezentantul Franței în CE, Thierry Breton, comisar pentru Piața Internă, a avertizat că nu va exista niciun acord post-Brexit dacă Marea Britanie nu acceptă standardele UE.
„Eu înțeleg foarte bine că prietenii noștri britanici vor să beneficieze de pe urma pieței comunitare. Dacă britanicii acceptă aceste reguli, vor fi bineveniți. Dacă nu le acceptă, nu va fi niciun acord”, a atras atenția oficialul european.
Marea Britanie s-a retras din UE pe 1 februarie acest an, însă continuă să aplice reglementările UE în perioada de tranziție ce va dura până la 31 decembrie.