Exporturile britanice de alimente și băuturi către UE au scăzut cu 2 miliarde de lire sterline, în primele trei luni ale anului 2021, numai vânzările de produse lactate scăzând cu 90%, potrivit unei analize a datelor făcută de HMRC.
Controalele cauzate de Brexit, stocurile și pandemia sunt vinovate pentru o mare parte a recesiunii, dar sectorul a anunțat că cifrele arată mai degrabă probleme structurale decât legate de plecarea Marii Britanii din UE.
„Pierderea a 2 miliarde de lire sterline din exporturile către UE este un dezastru pentru industria noastră și este o indicație foarte clară a dimensiunii pierderilor cu care se confruntă producătorii din Marea Britanie pe termen lung, datorită noilor bariere comerciale cu UE”, a spus Dominic Goudie, șeful departamentului de comerț internațional de la Federația pentru Alimente și Băuturi (FDF) din Marea Britanie, potrivit The Guardian.
Marea Britanie: Exporturile către UE au scăzut cu peste 40% după Brexit
El a cerut guvernului să „înceteze ocolirea adevărului” asupra propunerilor de a ajuta exportatorii „să nu mai tranzacționeze cu UE”.
Controalele sanitare și fitosanitare, care au fost în prim-plan în ceea ce privește Irlanda de Nord, se aplică tuturor exporturilor de alimente și băuturi către UE.
Cifrele HMRC arată că exporturile de produse lactate au scăzut cu peste 90%, iar exporturile de brânză au scăzut cu două treimi comparativ cu 2020. Exportul de whisky a scăzut cu 32%, cel de ciocolată cu 37%, iar mielul și carnea de oaie cu 14%.
Exporturile globale de alimente și băuturi către Irlanda au scăzut, de asemenea, cu 70,8% față de anul precedent, către Spania cu 63%, către Italia cu 61% și către Germania cu 55%.
Comerțul în cealaltă direcție a fost, de asemenea, afectat. Importurile de vin din UE au scăzut cu 20%, cel de fructe cu 15,7% și cel de legume cu 13,9%. Importurile de brânză, pui și carne de vită din Irlanda și din alte părți au scăzut, de asemenea.
Declinul exporturilor către UE a însemnat vânzări către restul lumii, care s-au stabilizat, reprezentând acum mai mult de 50% din totalul exporturilor britanice de alimente și băuturi.
Reducerea restricțiilor COVID, de pildă, a condus la „o creștere puternică” a exporturilor la niveluri pre-pandemice către China, Japonia, Hong Kong și Coreea de Sud.
Exporturile către China au crescut cu un sfert, determinate de creșterea vânzărilor de porc, whisky și uleiuri vegetale, a declarat raportul FDF Trade Snapshot.
Există, de asemenea, o nouă speranță cu privire la creșterea exporturilor de whisky către SUA, după ce Washingtonul și Londra au convenit să suspende tarifele.