in

Fotbalistul Răzvan Gorea a fost învins de Anglia în doar cinci luni

Cinci luni a rezistat în infernul londonez. Răzvan Gorea, 23 de ani, fost fotbalist la Ceahlăul Piatra Neamț, a venit în septembrie la Londra.

Nu mai fusese plătit la echipa din ţară şi a luat decizia să plece la muncă în străinătate. Ziarul Românesc a stat de vorbă cu el zilele trecute, când jucătorul deja se plângea că în Anglia este foarte greu. Ziua muncea, iar seara se antrena şi juca fotbal la echipa londoneză FC România. «Nu mă simt prea bine muncind pe șantier. E foarte greu. Eu nu am muncit niciodată, eu am făcut mereu fotbal și mi-e greu să mă acomodez.» Dar cu toate acestea, părea decis să reziste. «Marele avantaj este că pot învăța o meserie.»

La începutul lunii februarie însă, Răzvan a luat o decizie radicală. El a declarat, într-un interviu acordat cotidianului Realitatea din Piatra Neamţ: «Vin acasă, căci tot acolo îmi este cel mai bine! Am decis să mă întorc. Aici, cât am stat, mai mult m-am chinuit. Nu mai vreau asta!»

La Londra, fostul jucător al Ceahlăului nu a găsit, nicidecum, «câinii cu colaci în coadă». Jobul aşteptat şi nici contractul mult visat în continuarea carierei sportive.«Am crezut că mă îmbogăţesc plecând acolo şi asta a fost cea mai mare prostie! Cred că toată perioada cât am fost plecat a fost nereuşită.», se destăinuie acum Răzvan Gorea.

«Realitatea de acolo nu se potrivea deloc cu scenariul fericit pe care mi-l făcusem acasă. Am avut probleme, a trebuit să mă mut din casă în casă”, povesteşte Răzvan. Şi-a drămuit cu greu banii pentru chirie, transport şi mâncare. Nu reuşea să pună niciun ban deoparte. «Mi-am promis să nu mă mai chinui!», spune acum Răzvan Gorea.

Câştiga lunar circa 1.200 de lire. «Era destul de puţin, gândind la ce muncă era de făcut. Programul meu era de la 8 dimineaţa până la 4 după-amiază, dar trebuia să mă trezesc la 5.30 şi să merg aproximativ două ore până la locul de muncă».

Revenit în ţară, Răzvan Gorea spune că nu şi-ar sfătui prietenii să meargă în Anglia. «Fără o sumă de bani, de pornire, este foarte greu. Ca să nu ai nicio grijă şi să rezişti până găseşti de muncă, cu 1.500 de lire acoperi totul. Este imposibil să nu găseşti de muncă, dar la început o să fii sclav pe 50 de lire. Apoi, dacă îţi faci actele, şi ştii, cât de cât o meserie, poţi să câştigi mai mult. Eu nu recomand nimănui să plece fără bani acolo, aşa cum am făcut eu, pentru că s-ar chinuiprea mult».

A jucat 20 de meciuri în Londra

Cu banii strânşi pe cele patru luni de muncă în Anglia ca distribuitor de materiale şi apoi ca şofer, Răzvan a apucat abia să-şi achite datoriile făcute după ce şi-a plătit mâncarea, chiria şi transportul.

Pentru a nu întrerupe activitatea sportivă, la Londra a jucat la FC România, echipă înfiinţată în 2009 de Ionuţ Vintilă, aflată în liga a noua engleză. Avea meciuri de două ori pe săptămână, în total a jucat 20 de meciuri.

Cât a jucat la FC România, a câştigat bani, dar prea puţini. «Dădeau 30 de lire la victorie, însă banii ajungeau la jucător la un pachet de patru meciuri câştigate. Însemna 120 de lire.»

Cât a stat în Londra, Răzvan Gorea a plătit pentru chirie 300 de lire pe lună, pentru transport 200 de lire, iar mâncarea l-a costat tot citrca 200 de lire. «Dacă stai să socoteşti, tot mai rămâi cu 500, însă înintervin şi alte cheltuieli. Se întâmplă să mai mănânci la serviciu, dacă nu îţi iei de acasă, îţi mai cumperi o haină… Tot timpul intervine câte ceva şi nu poţi să pui deoparte prea mulţi bani.Mai ales în primul an este aproape imposibil să faci economii».

În final, Răzvan dă un sfat celor care vor să plece spre Anglia: «Pe cei care vor să plece în Anglia să-şi găsească un rost în viaţă îi sfătuiesc să se gândească de un miliard de ori înainte să plece, pentru că e foarte greu!»

S.C.

Fotbalist din Liga I, a ajuns să lucreze pe şantier în Londra: ”Nu-mi venea să cred că nu mai joc fotbal și muncesc”

Fotbalist de Liga 1 muncește într-un depozit din Oxford: „De şase luni nu fusesem plătit la Ceahlăul. Cum să trăiesc la 23 de ani!?”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Prima „adunătură” din fotbal a fost la București. A urmat „adunătura” găzarilor

Englezii țipă că sunt discriminați în propria lor țară. Li se cere să vorbească ROMÂNEȘTE