in

Informații OFICIALE despre statutul românilor în Marea Britanie după Brexit



Autoritățile britanice au publicat, pe pagina oficială a Guvernului Regatului Unit, informații despre statutul cetățenilor europeni în context Brexit.

Materialul informativ este în limba română și cuprinde informații privind:

– drepturile cetățenilor UE și ale membrilor de familie;
– procedura pentru obținerea dreptului de ședere permanent;
– statutul cetățenilor UE care vor sosi în Marea Britanie după Brexit;
– angajatorii britanici și salariații cetățeni UE

Pagina va fi completată/actualizată periodic, pe măsură ce negocierile evoluează și se înregistrează progrese/noutăți.

Convenţia care se aplică la cetăţenii UE şi familiilor lor este următoarea:

  • Cetăţenii care, până la data de 29 martie 2019, au trăit legal şi continuu aici timp de 5 ani vor putea solicita şederea pe termen nedeterminat prin obţinerea ‘statutului de şedere permanentă’. Aceasta înseamnă că vor putea trăi aici, să aibă acces la serviciile şi beneficiile publice şi să poată solicita cetăţenia britanică.
  • Cetăţenii care sosesc înainte de 29 martie 2019, dar care nu au trăit aici legal timp de 5 ani la momentul când părăsim UE, vor putea solicita şederea până când vor ajunge la pragul de 5 ani. Ei pot de asemenea solicita statutul de şedere permanentă.
  • Membrii familiilor care locuiesc cu, sau se alătură cetăţenilor UE în Marea Britanie până la 29 martie 2019 vor putea de asemenea să solicite statutul de şedere permanentă, în mod normal după 5 ani de şedere în Marea Britanie.
  • Membrii de familie apropiaţi (soţ/soţie, parteneri civili şi necăsătoriţi, copii şi nepoţi/nepoate, părinţi şi bunici dependenţi) îşi vor putea alătura cetăţenii UE după ieşire, în cazul în care relaţia exista pe data de 29 martie 2019.
  • Cetăţenii UE cu statut de şedere permanentă sau cu permisul de şedere temporară vor avea aceleaşi drepturi de a beneficia de sistemul de sănătate curent, pensii şi alte beneficii din Marea Britanie.

Mai multe informații puteți găsi AICI.

Ambasadorul Marii Britanii la București, lămuriri cu privire la statutul românilor în UK după Brexit: „Doar cei cu forme LEGALE vor rămâne”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

12 români traficați în Londra. Un albanez îi folosea la muncă ilegală

Luptă împotriva xenofobiei din vestul Europei prin artă. „Orice provine din Est este batjocorit, ignorat sau respins”