Președintele României, Klaus Iohannis a discutat joi, 20 octombrie, la Bruxelles, cu premierul britanic, Theresa May, despre românii din Marea Britanie și despre drepturile acestora după Brexit. Potrivit Administrației Prezidențiale, președintele a declarat că discuțiile s-au purtat nu numai cu privire la soarta românilor după Brexit, ci și până la Brexit.
„Doamna prim-ministru mi-a spus cum vede domnia sa procedural Brexit-ul. Mai exact, în prima parte a anului, va face notificarea pe articolul 50, după care vor începe negocierile. Am constatat că și doamna prim-ministru și eu ne dorim negocieri clare, negocieri care se duc în termeni foarte corecți, fairplay, cum zic englezii, și ținând cont și de problemele care sunt importante pentru o parte și pentru cealaltă”, a afirmat Iohannis într-o declarație de presă făcută după întâlnirea cu premierul britanic.
Iohannis a mai spus că se va „negocia cu foarte mare aplomb” soarta românilor din Marea Britanie. „Este soarta românilor din Marea Britanie și aici nu m-am referit doar la soarta românilor după Brexit, ci și până la Brexit. Nu ne dorim incidente, nu dorim ca românii din Marea Britanie să fie supuși unor presiuni inutile”, a declarat președintele.
El a menționat că a găsit „mare înțelegere” la Theresa May, care a garantat că „se va implica personal ca să nu existe astfel de incidente, nici până la Brexit, nici după Brexit, urmând, sigur, ca multe alte detalii să fie discutate pe parcursul negocierilor care se vor purta între Marea Britanie și UE-27.”
Iohannis a fost întrebat de unul dintre jurnaliștii prezenți la întâlnire ce fel de relația va exista între România și Marea Britanie atunci când românii ar dori să vină aici și după ce această țară va ieși din Uniunea Europeană. Ce statut li se pregătește celor care vor să vină după Brexit?
„Asta, sigur, va rezulta din negocieri, fiindcă, pentru Marea Britanie, reglementarea imigrației pare a fi o problemă foarte importantă, cum, pentru noi, statutul românilor este o problemă foarte importantă. Noi pot să spun de pe acum că ne vom implica foarte mult în negocieri pentru a obține un statut cât se poate de bun pentru românii noștri”, a răspuns președintele.
Premierul britanic Theresa May a declarat, de curând că speră într-un Brexit „lin și ordonat”și se așteaptă ca drepturile cetățenilor celorlalte state membre aflați în Marea Britanie să fie garantate, în măsura în care va exista reciprocitate pentru britanici, potrivit Reuters.