in

Lira sterlină scade pe măsură ce se apropie ieșirea definitivă din UE fără un acord comercial

Lira sterlină a pierdut teren în fața dolarului, luni, 7 decembrie, pe fondul temerilor că Marea Britanie ar putea să părăsească definitiv Uniunea Europeană fără un acord comercial semnat înainte ca perioada de tranziție să se încheie la sfârșitul acestei luni, relatează CNBC, citat de Business Magazin.

Lira sterlină era tranzacționată la 1,3230 dolari luni dimineață, în scădere cu 1,5%.

Discuțiile între Marea Britanie și Uniunea Europeană urmează să se reia luni, prim-ministrul britanic Boris Johnson urmând să discute cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ambele părți încearcă să rezolve termenii unui viitor acord comercial post-Brexit. Regatul Unit și UE au anunțat progrese în unele domenii, dar rămân diferențe în ceea ce privește drepturile de pescuit, așa-numitele condiții de concurență echitabile și modul în care pot fi soluționate disputele viitoare.

Negocieri dure între UE și Marea Britanie pentru acordul comercial post-Brexit. Propunerile europenilor, respinse de britanici

Condițiile de concurență echitabile se referă la standardele la care Marea Britanie trebuie să adere pentru a exporta în bloc.


Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană în ianuarie, dar a fost de acord să respecte regulile comerciale ale UE până la sfârșitul anului, astfel încât ambele părți să poată ajunge la un nou acord comercial. Negocierile s-au prelungit luni de zile şi, pe măsură ce sfârșitul anului se apropie, apar îngrijorări din ce în ce mai mari că discuțiile s-ar putea finaliza fără un acord.

În acest scenariu, exportatorii din ambele părți s-ar confrunta cu costuri majorate și bariere în activitate.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Rezultate alegeri parlamentare: USR-PLUS este partidul învingător în Marea Britanie. AUR depășește PNL la Camera Deputaților cu cinci procente

Român din Londra ajunge deputat de Timiș pe lista AUR. Ciprian Titi Stoica, șef de echipă într-o gară din Londra: „Candidatura mea a fost rodul hazardului”