Se pare că negocierile inițiate de premierul David Cameron pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană nu vor avea sorți de izbândă în fața oficialilor europeni. Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunțat luni, 18 ianuarie, că nu va tolera niciun compromis ce ar putea conduce la discriminarea cetățenilor din statele europene.
“Este în interesul Poloniei şi Marii Britanii ca Marea Britanie să rămână membră a Uniunii Europene”, a declarat Tusk în cursul unei întrevederi, la Bruxelles, cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda.
“Trebuie să ajungem la un compromis rezonabil care să nu afecteze libertăţile fundamentale. Nu va exista loc pentru discriminare“, a adăugat preşedintele Consiliului European, citat de Mediafax.
Potrivit Mediafax, în decembrie 2015, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, aprecia că Uniunea Europeană se va confrunta cu o “criză foarte gravă” în cazul ieşirii Marii Britanii, respingând însă propunerea britanică privind limitarea indemnizaţiilor sociale destinate angajaţilor străini.
“Nu trebuie să ne prefacem: o eventuală ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană va genera o criză foarte gravă pentru UE. Nu am niciun dubiu în legătură cu acest lucru”, a subliniat liderul de la Varşovia, pledând pentru eficientizarea funcţionării Uniunii Europene.
“Nu sunt de acord cu încălcarea libertăţilor fundamentale pe care le avem în cadrul Uniunii Europene, spre exemplu principiul nondiscriminării. Mă opun în totalitate schimbării acestui principiu”, a spus Duda.
Premierul David Cameron a promis că va organiza până la sfârşitul anului 2017 un referendum privind apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană. El a avut întâlniri cu mai mulți șefi de stat și prim miniștri din Europa pentru a încerca să îi convingă de stabilirea unei perioade de cinci ani în care cetățenii UE care muncesc în alte state să nu poată primi ajutoare sociale.