in

Marea Britanie, ce puteri mai are Johnson, cum se alege noua conducere a partidului și cât va dura întregul proces

Marea Britanie, ce puteri mai are Johnson, cum se alege noua conducere a partidului și cât va dura întregul proces.

Boris Johnson a demisionat joi din funcţia de prim-ministru, declanşând operaţiunea de căutare a unui nou lider britanic care ar putea dura săptămâni sau luni, scrie The Guardian.

Marea Britanie, ce puteri mai are Johnson?

Până când va renunța oficial la funcția de prim-ministru, Johnson mai are aceleași puteri, teoretic. Având în vedere reacțiile din partea partidului din ultimele zile, acum îi lipsește autoritatea de a introduce noi politici radicale.

El ar putea în continuare să reprezinte Marea Britanie în străinătate – poate găsi timp pentru o călătorie suplimentară în Ucraina – și poate continua să facă numiri publice sau să facă schimbări în echipa sa de miniștri.

Unul dintre ultimele sale acte în funcție este probabil să-și trimită lista de onoruri de cavaleri și numiri la Camera Lorzilor.

Aceasta ar include consilierii, miniștrii și donatorii care l-au servit pe parcursul carierei sale politice.

Boris Johnson demisionează din fruntea partidului, dar vrea să rămână premier până la toamnă

Cum se alege noua conducere a partidului

Candidaţii care doresc să concureze pentru conducerea partidului, şi ar putea fi mulţi, trebuie nominalizaţi de alţi doi parlamentari conservatori. Aceştia ţin apoi mai multe rânduri de vot secret, în urma fiecărui scrutin persoana cu cele mai puţine voturi fiind eliminată.

Acest proces este repetat până când rămân doar doi candidaţi. Voturile se ţineau până acum în fiecare marţi şi joi, dar parlamentul intră în vacanţa de vară pe 21 iulie, aşa că procesul ar putea fi accelerat.

Ultimii doi candidaţi sunt supuşi unui vot poştal în rândul membrilor Partidului Conservator, câştigătorul fiind numit lider.

Liderul partidului cu majoritate în Camera Comunelor este de facto prim-ministru. El nu este obligat să convoace alegeri anticipate, dar poate face acest lucru.

Cât va dura întregul proces?

Durata procesului de alegere a noului lider poate varia în funcţie de numărul de candidaţi. Theresa May a devenit lideră a partidului în mai puţin de trei săptămâni după ce David Cameron a demisionat în 2016 şi alţi candidaţi s-au retras în timpul cursei.

Boris Johnson s-a confruntat cu fostul ministru al sănătăţii Jeremy Hunt în cursa din cadrul Partidului Conservator pentru a o înlocui pe Theresa May în 2019 şi şi-a început mandatul la două luni după ce May şi-a anunţat intenţia de a demisiona.

În cadrul discursului susţinut în faţa Downing Street, Johnson a spus că va rămâne în funcţie până când este ales un nou prim-ministru, dar unii parlamentari conservatori vor ca Johnson să fie înlocuit imediat.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Boris Johnson a demisionat, dar nu pleacă: „Vreau să fiu premier interimar”

examene false uk

Marea Britanie, tânără condamnată la închisoare, susținuse de circa 150 de ori examen pentru permisul de conducere în numele altora