Menu
in

Mașinile cu volan pe dreapta, interzise în România. Șoferii ar putea primi amenzi usturătoare

Un proiect de lege inițiat recent de mai mulți senatori, interzicerea mașinilor cu volan pe dreapta, chiar și a celor care au fost înmatriculate în România.

Proiectul de lege depus la Senat are rolul de a îmbunătăți siguranța rutieră „prin limitarea circulației pe drumurile publice a autovehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România care au postul de conducere situat pe partea dreaptă în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului”.

„Intervenția legislativă este necesară deoarece numărul total de accidente produse de mașini cu volanul pe pe dreapta depășește 10% din totalul accidentelor pe an. Coliziunile sunt frontale iar posibilitatea de evitare este nulă din cauza lipsei de vizibilitate a șoferilor acestor mașini”, arată inițiatorii proiectului amintit, citat de Evenimentul Zilei.

Senatorul Toma-Florin Petcu este unul dintre cei care au semnat proiectul. Acesta arată că „în ceea ce privește accidentele în care au fost implicate mașini cu volanul pe dreapta, majoritatea au fost produse de conducătorii acestor autovehicule″.

Accidente produse de șoferii mașinilor cu volan pe dreapta

Parlamentarul a mai remarcat că „statistica este înfiorătoare″. Astfel, în 2018 au fost înregistrate 102 accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 28 de persoane și 106 rănite grav. În 2019 au fost înregistrate 90 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 35 de persoane și 88 rănite grav.

Petcu a mai completat că Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020, iar până la 31 decembrie 2020 era în vigoare perioada de tranziție. Practic, asta înseamnă că autoritățile din România pot să interzică acum circulația pe drumurile publice a automobilelor care au volanul pe dreapta.

Patru morți în județul Suceava din cauza unei mașini cu volan pe dreapta. Șoferul a depășit fără să aibă vizibilitate

Reprezentanții Registrului Auto Român (RAR) arată că în România au fost aduse peste 29.000 mașini cu volanul pe dreapta în anul 2018 și peste 20.000 mașini în anul 2019. Toate provin din Mare Britanie și Irlanda.

Dacă proiectul de lege va fi adoptat, doar autovehiculele istorice și mașinile utilizate de serviciile publice comunitare, dar și cele pentru curățenia stradală care au volanul pe dreapta vor mai putea circula legal în România.

Amenzi usturătoare și puncte de penalizare

Sancțiunile aplicate celor care nu vor respecta noua reglementare sunt clare: cei care vor conduce o mașină cu volanul pe dreapta riscă șase până la opt puncte de penalizare, și amenzi cuprinse între 870 și 1.160 de lei.

La constatarea contravenției, polițistul rutier trebuie să rețină certificatul de înmatriculare sau de înregistrare. Ulterior, polițistul rutier eliberează șoferului o dovadă înlocuitoare cu drept de circulație pentru 15 zile.

Certificatul de înmatriculare se restituie proprietarului mașinii la prezentarea dovezii eliberate de RAR, din care rezultă mutarea postului de conducere al autovehiculului pe partea stângă în raport cu planul median longitudinal al acestuia.

Sursa citată menționează că noul proiect menționează explicit că mașinile „înmatriculate sau înregistrate în România”. Așadar, oricine înmatriculează o mașină în Bulgaria sau o are înregistrată în Marea Britanie poate circula în România.


…Mașinile cu volan pe dreapta, interzise în România. Șoferii ar putea primi amenzi usturătoare…

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 6 In medie: 3.3]
Exit mobile version