in

Ministrul scoțian pentru Relații Externe: „Românii muncesc din greu”

Ambasadorul României în Marea Britanie, dr. Ion Jinga, a efectuat o vizită de lucru în Scoţia, în perioada 2 – 3 octombrie. Oficialul român a avut întrevederi cu ministrul scoțian pentru Relații Externe și Dezvoltare Internațională, Humza Yousaf, primarul oraşului Aberdeen, George Adam, prorectorul Universităţii Edinburgh, profesorul Stephen  Hillier, şeful grupului pentru dezvoltare economică din cadrul Camerei de Comerţ Edinburgh, Graham Carnie, precum şi cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Scoţia.

Ministrul scoțian a arătat că marea majoritate a străinilor veniţi în Scoţia reprezintă o valoare adaugată pentru cultura şi economia locală şi a apreciat că „românii muncesc din greu, iar integrarea lor în societatea scoţiană trebuie încurajată”. 



El a menţionat că şeful Biroului Consular al României, dr. Mihai Delcea, este „unul dintre cei mai dinamici şi eficienţi consuli din Edinburgh”.

Ȋn Scoţia trăiesc aproximativ 10.000 români, dintre care, în jur de 2.000, în Edinburgh şi 5.000 în Glasgow, iar numărul studenţilor români în universităţile scoţiene este de circa 800.

Potrivit unui comunicat de presă al Ambasadei României, în cadrul întâlnirii cu primarul  oraşului Aberdeen, councillor George Adam, s-a discutat despre situaţia comunităţii româneşti din zonă şi redeschiderea Consulatului Onorific al României la Aberdeen.

Primarul a arătat că străinii reprezintă aproximativ 20% din populaţia oraşului, „ceea ce constituie, însă, un mare avantaj, deoarece prezenţa lor contribuie la dezvoltarea localităţii”.

S-a arătat interesat să cunoască comunitatea românească, formată în principal din specialişti în petrol şi gaze, dar şi lucrători în construcţii, agricultură, studenţi. Ȋn Aberdeen sunt aproximativ 1.200 de români, dintre care în jur de 250 sunt studenţi.

Ambasadorul Ion Jinga a avut şi o întâlnire cu Graham Carnie, şeful Grupului pentru dezvoltare economică din cadrul Camerei de Comerț Edinburgh, care a solicitat sprijinul Ambasadei României pentru dezvoltarea unor proiecte economice de interes comun.

Ambasadorul României s-a întâlnit, de asemenea, cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Scoţia: asociaţiile studenţilor români de la Universităţile Edinburgh, Napier şi Glasgow, Societatea medicală română din Scoţia, Asociatia RoScotland, Parohiile ortodoxe române din Edinburgh şi Glasgow, Grupul de dezvoltare economică România-Scoţia din cadrul Camerei de Comert Edinburgh, profesori şi cercetători, oameni de afaceri, avocaţi, artişti.

La Glasgow, ambasadorul Ion Jinga  a participat la cel de-al 415-lea dineu anual al „The Incorporation of Wrights in Glasgow”, cea mai veche ghildă din Marea Britanie, a cărei Chartă datează din anul 1057, fiind acordată de către Regele Malcolm al III-lea, drept recompensă pentru construcția primei catedrale din Glasgow.

Astăzi, „The Incorporation of Wrights in Glasgow” este o organizaţie de caritate. Cu acest prilej, Ion Jinga a primit titlul „The Freedom of the City of Glasgow”.

În Marea Britanie, doar orașele Londra și Glasgow au dreptul de a conferi titlul de „Freeman” unor cetățeni străini, în baza statutului de „Cele două mari orașe ale Imperiului Britanic” . „The Freedom of the City of Glasgow” este o onoare civică ce nu conferă niciun fel de privilegii sau drepturi.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Londra, orașul cel mai căutat de muncitorii români care vor să plece din țară

Unde votăm la alegerile prezidențiale? ADRESELE secțiilor de votare din MAREA BRITANIE