Profesorii plănuiesc să părăsească Marea Britanie pentru a preda în străinătate, din cauza salariilor și condițiilor abjecte din școlile din țară, potrivit unor noi declarații citate de The Guardian. Cursurile de formare a cadrelor didactice din întreaga țară avertizează cu privire la creșterea numărului de stagiari care optează pentru posturi internaționale pentru primul lor loc de muncă, atrași de salarii mai mari, de mai mult respect în clasă și în afara acesteia și de o scăpare de Ofsted.
>>> Noua lege a intrat în vigoare – Află în ce condiții pot călători neînsoțiți minorii români care au împlinit 16 ani
Mulți profesori vor să părăsească Marea Britanie
Această tendință va exacerba criza de lipsă de cadre didactice care afectează deja școlile din Marea Britanie. Posturile vacante de profesor în Anglia aproape că s-au dublat de dinainte de Covid. Posturile vacante afișate de școli la începutul acestui an au fost cu 93% mai mari decât în același moment din 2019, arată datele Fundației Naționale pentru Cercetare Educațională.
Dar guvernul își ratează obiectivele de formare a cadrelor didactice de la an la an. Rata de sub așteptări pentru participanții la cursurile de formare în învățământul secundar a fost de 41% în 2022-23, cu doar 12.356 de elevi înscriși. La nivel primar, 6.527 de candidați erau la cursuri în luna aprilie a acestui an, în scădere de la 8.100 în 2022.
>>> Poliția de frontieră avertizează: atenție la documentele de călătorie ale copiilor! Sute de călătorii sunt întrerupte din cauza lipsei de informare
Directorii de școli disperați sunt din ce în ce mai mult forțați să folosească profesori nespecializați
Folosesc și suplinitori pe termen lung pentru a preda la clase, ceea ce duce la scăderea rezultatelor elevilor și la acumularea de muncă suplimentară pentru personalul deja suprasolicitat.
În fața parlamentarilor, tutorii de la Institutul de Educație de la Universitatea din Manchester au declarat că 15% din cohorta sa din învățământul primar plănuiește să înceapă o carieră în străinătate, iar alți 19% încă nu au decis dacă vor rămâne în Marea Britanie sau vor lucra în străinătate, în total peste 90 de profesori.
“Observăm o tendință mică, dar în creștere, a stagiarilor care optează pentru o școală internațională pentru primul lor post”, au declarat aceștia într-un document prezentat în cadrul anchetei comisiei pentru educație a Camerei Comunelor privind recrutarea și păstrarea profesorilor. “Din punct de vedere anecdotic, stagiarii noștri consideră că termenii și condițiile pentru profesorii care lucrează în școli internaționale sunt mai atractive.”
Alți formatori de profesori au subliniat, de asemenea, această tendință: “Potențialii stagiari sunt interesați de oportunități de carieră mai mobile și există o tentație crescută de a-și folosi calificarea și de a primi salarii mai mari și o mai mare considerație profesională, predând în străinătate”, a declarat un grup de documente, care a inclus universitățile Sheffield, King’s College London, Cambridge, Bristol și Warwick.