in

New York Times a găsit români discriminați în UK: „Oriunde mergi şi aud că eşti român, schimbă placa”

Să fii român în Regatul Unit este “foarte, foarte dificil”, spune Andrei Opincaru,un românîn vârstă de 29 de ani, care cu greu şi-a găsit un loc de muncă în construcţii, potrivitThe New York Times, într-un amplu articol dedicat acestui subiect.”Nu ne treateaza că alţi cetăţeni ai Europei. Oriunde mergi şi aud că eşti român, schimbă placa”, mai spune românul, care împarte un apartament cu patru italieni şi doi portughezi, de asemenea sosiţi la Londra pentru a munci.

Opincaru precizează că el şi alţi români se simt ca cetăţeni de mâna a doua, un exemplu fiind că o bancă a refuzat să-l lase să deschidă un cont, chiar dacă a prezentat toate documentele cerute şi avea un loc de muncă sigur şi un număr naţional de asigurare.



Românul a fost surprins, când a sosit în Marea Britanie, de cât de puţin îl apără cetăţenia europeană de reacţia politică faţă de măsurile de ridicare a restricţiilor pe piaţa muncii pentru cetăţenii români şi bulgari, de la 1 ianuarie.

Politicienii extremiști din Regatul Unit au avertizat că va fi un aflux masiv de imigranţi disperaţi în căutare de locuri muncă, aceştia urmând să ia slujbele localnicilor. În plus, presa britanică a anunţat o creştere a infracţionalităţii şi a abuzului de ajutoare sociale, iar un politician conservator a avertizat şi că vor fi tot mai mari problemele legate de cerşetorie.

În plus, în luna noiembrie, guvernul a îngheţat împrumuturile şi ajutoarele financiare pentru mii de studenţi români şi bulgari, ca “măsură de precauţie”.

Cifrele publicate însă, în luna aprilie, nu reflectă preconizatul aflux de imigranţi care era aşteptat din cele două ţări. Numărul românilor şi bulgarilor care lucrează în Marea Britanie a scăzut, de la 144.000 la 140.000, comparativ cu 1,7 milioane de imigranţi din restul Uniunii Europene care lucrează în această ţară.

O parte a antipatiei britanicilor faţă de români şi bulgari provine din decizia precedentă de a permite imigranţilor din Polonia şi din alte şapte tari est-europene acces nelimitat în Marea Britanie, imediat după ce au aderat la Uniunea Europeană, în anul 2004, mai scrie New York Times.

Anul acesta, guvernul britanic a înăsprit regulile pentru imigranţii care vor să obţină ajutoare sociale – aceştia nu pot să ceară ajutor de şomaj timp de trei luni de la sosirea în Marea Britanie şi trebuie să facă dovada unor câştiguri săptămânale de cel puţin 255 de dolari, înainte de a putea aplica pentru alocaţii pentru copii, şomaj, ajutoare de locuinţa sau pentru acces la sistemul de sănătate.

În ciuda tensiunilor, românii şi bulgarii au spus că sunt şi mai dornici să se mute în Marea Britanie, iar o firmă de recrutare a transmis că este mare nevoie de muncitori în Regatul Unit, pentru a face faţă cererilor de pe piaţa muncii.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ambasada – în sprijinul românilor. Ocuparea unui loc de muncă în Marea Britanie

Angela Merkel doreşte ca Marea Britanie să rămână în UE