De ce prețurile caselor din Marea Britanie ar putea scădea cu 20%. Agenții imobiliari din Marea Britanie radiază în mod normal de optimism, dar vor urmări cu nerăbdare joia viitoare, la prânz, când se așteaptă ca Banca Angliei să anunțe cea mai recentă lovitură dată unei piețe imobiliare în slăbire rapidă. A sosit momentul de criză pentru un sector care, de ani de zile, pare să sfideze gravitația, scrie The Guardian.
Comitetul de politică monetară (MPC) de pe Threadneedle Street este pregătit să majoreze costurile oficiale de împrumut pentru a zecea ședință consecutivă, în condițiile în care aprobările de credite ipotecare se află deja cu 30% sub nivelul de dinaintea pandemiei, iar prețurile locuințelor au scăzut cu 4,3% față de vârful atins în august anul trecut, potrivit băncii Halifax.
De ce prețurile caselor din Marea Britanie ar putea scădea cu 20%
Scăderi suplimentare sunt inevitabile, pe măsură ce debitorii se adaptează la o eră a ratelor dobânzilor persistent mai mari. City se așteaptă la o creștere de jumătate de punct procentual, până la 4%, și ca rata să rămână cel puțin la același nivel până când banca va fi sigură că inflația este pe cale să atingă în mod sustenabil ținta de 2%.
Analiștii sunt de acord că în 2023 se vor înregistra noi scăderi ale prețurilor locuințelor, unul dintre ei prevăzând o scădere de la un vârf la altul de peste 25%, odată ce se ia în considerare inflația.
Există motive structurale pentru care prețurile locuințelor tind să crească în Regatul Unit – legi stricte de planificare, un sistem fiscal care recompensează proprietatea asupra locuințelor, o scădere bruscă a numărului de locuințe noi construite începând cu anii 1950 și 1960 – dar, ocazional, există întreruperi în această tendință.
Creșterea constantă a ratelor oficiale ale dobânzilor
Anul acesta este pe cale să fie una dintre aceste perioade de pauză. Un lung boom condus de rate ale dobânzilor la un nivel scăzut record și-a urmat cursul.
Petrecerea avea să se încheie mai devreme sau mai târziu, deoarece, chiar și cu rate ale dobânzii la cel mai scăzut nivel, găsirea unui depozit pentru o casă și plata ratelor ipotecare au devenit din ce în ce mai dificile.
Cifrele de la Halifax din această săptămână au arătat că un cumpărător care își cumpără pentru prima dată o locuință plătește puțin peste 300.000 de lire sterline pentru a pune piciorul pe scara imobiliară și are nevoie de un depozit de 62.000 de lire sterline. Anul trecut, peste 60% dintre creditele ipotecare au fost încheiate pe nume comun.
Dar alți doi factori au contribuit la răcirea rapidă a cererii: creșterea constantă a ratelor oficiale ale dobânzilor de la sfârșitul anului 2021 și impactul scurtului mandat de premier al lui Liz Truss, care a implicat creșterea ratelor ipotecare la aproape 6%.