in

Prețurile locuințelor din Marea Britanie au început să crească: ”Există semne timide de redresare”

Prețurile locuințelor din Marea Britanie au crescut cu 0,5% în aprilie, după șapte luni de scăderi, potrivit societății de construcții Nationwide.
Creșterea modestă a dus prețul mediu al unei locuințe la 260.441 de lire sterline luna trecută, de la 257.122 de lire sterline în martie. Comparativ cu luna aprilie a anului trecut, prețurile au scăzut cu 2,7%, după un declin anual de 3,1% în martie.
Citește și: Localitatea din Marea Britanie cu cele mai scumpe case de pe litoral, localnicii au însă probleme

Prețurile locuințelor din Marea Britanie au început să crească

Economistul șef al Nationwide, Robert Gardner, a declarat că ultimele cifre sugerează că ”există semne timide de redresare”. Prețurile proprietăților sunt încă cu 4% sub nivelul maxim din august.

El a precizat că, potrivit datelor Băncii Angliei, numărul de credite ipotecare aprobate pentru cumpărarea de locuințe în februarie a fost cu aproape 40% sub nivelul din anul precedent și cu aproximativ o treime mai mic decât nivelurile de dinaintea pandemiei. Cu toate acestea, în ultimele luni, datele din industrie privind cererile de credite ipotecare indică semne de redresare.

“Acest lucru se potrivește cu recentele schimbări în sentimentul consumatorilor”, a spus el. “În timp ce încrederea rămâne scăzută în raport cu standardele istorice, părerile oamenilor cu privire la propria lor situație financiară în următoarele 12 luni și la condițiile economice generale în anul următor s-au îmbunătățit semnificativ în ultimele luni.”

Ratele la bănci sunt însă mai mult decât duble

În timp ce ratele dobânzilor ipotecare sunt cu mult sub maximele înregistrate în urma mini-bugetului dezastruos al lui Liz Truss de anul trecut, ratele sunt mai mult decât duble față de nivelul predominant în urmă cu un an.

Banca Angliei a majorat rapid ratele dobânzilor, cu 11 creșteri consecutive până la 4,25%, în încercarea de a limita inflația de peste 10%. Se așteaptă ca aceasta să majoreze ratele cu încă un sfert de punct procentual, până la 4,5%, atunci când factorii de decizie se vor întâlni săptămâna viitoare.

Tom Bill, șeful departamentului de cercetare rezidențială din Marea Britanie al firmei imobiliare Knight Frank, a declarat: “Reverberațiile mini-bugetului care a zguduit piața imobiliară britanică se estompează.

“Scăderile de prețuri ating pragul de jos și mulți cumpărători au acceptat noua normalitate pentru ratele ipotecare, pe măsură ce stabilitatea revine pe piața creditelor. Stimulată de economiile acumulate în timpul pandemiei, de nivelurile record ale capitalului imobiliar și de o piață puternică a locurilor de muncă, activitatea a fost solidă fără a fi spectaculoasă în acest an. Oferta este în creștere, ceea ce va crește presiunea în jos asupra prețurilor, dar piața se întoarce pe pământ în loc să cadă în prăpastie.”

sursa:| The Guardian

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Pensionarea vis imposibil britanici

Pensionarea, un vis imposibil pentru britanici: cum îi forțează costul vieții să muncească până la 70 de ani

Britanicii retras record numerar conturi

Britanicii au retras sume record de numerar din conturi, peste 4,8 mld de lire sterline, ce i-a făcut să reacționeze așa