in

Razie contra cerșetorilor româniPeste 30 de cerșetori de etnie romă au fost arestați la Londra săptămâna trecută. Scotland Yard a reacționat astfel față de un nivel tot mai ridicat al comportamentului antisocial al unor romi veniți din țări ca România, Lituania și Bulgaria să cerșească și să comită infracțiuni, relatează London Evening Standard.

De teamă că vor lua cu asalt turiști și vor exploata copii pentru a obține bani, polițiștii britanici cooperează cu serviciul britanic de imigrație și Poliția Română pentru a reduce numărul cerșetorilor, inclusiv copii și femei însărcinate, în zone ca Oxford Street, Marble Arch și Edgware Road, potrivit publicației britanice.

În cadrul acestei operațiuni, intitulată “Chefornak”, peste 30 de persoane au fost arestate în West End, alte aproximativ 30 au fost trimise acasă cu autocarul, iar alte aproximativ 40 au fost încredințate serviciilor sociale.

“Nu cred că vin aici gândindu-se că străzile sunt pavate cu aur, ci vin în speranța că este un pic mai bine”, a declarat sergentul Diana Hurd, care coordonează operațiunea. Poliția a anunțat că unii creșetori vizează magazine ale unor proprietari musulmani, în timp ce alții își folosesc copiii mici pentru a profita de pe urma simpatiei trecătorilor. De asemenea, au fost raportate furturi de telefoane mobile sau de portofele de pe mese de restaurant sau cazuri în care unele persoane s-au prezentat ca polițiști sub acoperire încercând să profite de pe urma unor turiști.

Însă, nici romii nu stau pasivi. Mulți dintre ei recurg la trucuri pentru a scăpa de arest. Acum poartă baticuri pentru a semăna mai mult cu populația arabă, pretind că sunt cântăreți ambulanți, îi păcălesc pe turiști cu jocuri de noroc pe stradă și se dau chiar și ofițeri de poliție.

Ziariști de la London Evening Standard au însoțit angajați ai Poliției Metropolitane, oficiali din cadrul UK Border Agency, Poliției Române și asistenți sociali din cadrul Consiliilor Locale Westminster și Haringey, în cursul operațiunii vizându-i pe cerșetori. O femeie însărcinată a fost arestată lângă stația Bond Street Tube după ce a fost văzută cerșind. Alte trei femei însărcinate au fost arestate pentru aceeași faptă în apropiere de Selfridges. Ulterior, ofițerii au vorbit cu o româncă bătrână, lângă Marble Arch, care a mai fost condamnată anterior. Ea i-a spus translatorului român că este “săracă” și a “venit aici să cerșească”.

Ambasadorul României în Marea Britanie, Ion Jinga, a afirmat că susține pe deplin operațiunea poliției britanice. “Avem o cooperare excelentă cu poliția londoneză și împreună am convenit asupra unui plan de acțiune cu scopul de a reduce criminalitatea românească din Londra (…) Dacă există infractori români, ei trebuie reținuți de poliție și pedepsiți”, a declarat diplomatul român.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Parlamentar laburist: “Să renunțăm la libera circulație”

Cristian Mungiu premiat la Cannes (Video)