in

UE este de acord să ajusteze acordul Brexit. Este singura ofertă pe care o face Marii Britanii

UE este de acord să ajusteze acordul Brexit. Este singura ofertă pe care o face Marii Britanii

Uniunea Europeană a oferit Regatului Unit un pachet de măsuri menit să ajusteze acordul Brexit și să relaxeze regimul comercial al bunurilor care trec din Marea Britanie în Irlanda de Nord, relatează Reuters.

Comisia Europeană spune că noile măsuri pe care le propune vor înjumătăți perioadele de așteptare generate de birocrația vamală și că elimină controalele la carne, brânzeturi și alte produse alimentare care intră în Irlanda de Nord din Marea Britanie cu 80%.

Noile măsuri asigură, totuși, intrarea medicamentelor fără niciun fel de probleme.

Situația din Irlanda de Nord a devenit extrem de complicată după Brexit – provincia britanică a rămas sub regulile pieței unice europene, pentru a evita apariția unei granițe între Irlanda și Irlanda de Nord, fapt ce ar fi periclitat pacea rezultată din Acordul de la Belfast din 1998.

Rămânerea Irlandei de Nord în piața unică, însă, a creat o graniță vamală între provincie și restul Regatului Unit, relația comercială dintre Regat și această provincie fiind guvernată de protocolul nord-irlandez al acordului Brexit, stabilit între UE și UK.

Din acest motiv, guvernul de la Londra a cerut în mod repetat revizuirea protocolului pentru Irlanda de Nord.

BREXIT: Franța amenință că lasă Marea Britanie fără energie electrică

Recent, Regatul Unit a amenințat cu activarea „măsurilor de siguranță” din protocol, așa-zisul articol 16, prin care părțile pot denunța unilateral părți ale protocolului, dacă ele le afectează negativ. 

Londra cere ca bunurile britanice destinate provinciei, și nu pieței europene, să poate accede acolo „aproape” fără controale vamale. Guvernul britanic își dorește de asemenea ca normele sale, și nu doar cele ale UE, să fie acceptate acolo pentru ca mărfurile să circule fără restricții.

UE a respins aceste propuneri pe care le consideră un pericol pentru integritatea pieței sale, din cauza lipsei unei frontiere fizice și a unui control între Irlanda de Nord și Irlanda, în sud.

Oficialul european a precizat că pachetul de măsuri trebuie să reprezinte fundația unui acord comun cu UK, dar că nu va mai exista o altă propunere dacă acest pachet va fi respins de britanici.

Comisia a adăugat că în schimbul acestor concesii, UE vrea măsuri mai ample de control și etichetare a produselor care să asigure că produse britanice nu pătrund ilegal pe piața europeană prin „ușa din spate nord-irlandeză”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Violator român periculos, expulzat din Anglia în România pentru a-și termina pedeapsa

Șoferii din Marea Britanie vor fi amendați IMEDIAT dacă vor face asta pe autostradă

Șoferii din Marea Britanie vor fi amendați IMEDIAT dacă vor face asta pe autostradă