in

Acuzații de discriminare. Românii, interziși în cluburile din Londra!

„Beau mult, vorbesc tare și fură”. Acestea au fost cuvintele unui patron de club din Londra la adresa românilor.

Un grup de tineri s-a plâns că în Anglia sunt discriminaţi nu numai pe piaţa muncii, ci chiar şi  atunci când vor să se relaxeze la sfârşit de săptămână. „Nu aveţi acces la noi în club pentru că voi beţi mult, faceţi scandal şi furaţi”, a fost răspunsul unui manager atunci când au vrut să-i calce pragul clubului său, săptămâna trecută.



Irina, Maria, Diana, Eugen, Dan, Adrian sunt tineri români stabiliţi de câţiva ani la Londra. Au venit pentru un loc de muncă, pentru o viaţă mai bună sau ca să studieze. Săptămâna trecută, cei şase tineri români, împreună cu un cetăţean de origine arabă sărbătoreau ziua de naştere a unui prieten comun.

„Am făcut rezervare cu mult timp înainte pentru seara respectivă. Numai că, atunci când am ajuns la uşă, bodyguardul ne-a cercetat paşapoartele şi, când a văzut că suntem români, a refuzat să ne dea voie în club. Omar, prietenul nostru arab, care a intrat fără probleme, a chemat managerul, dar acesta a fost la fel de inflexibil: «Nu primim români. Aceasta pentru că ei fac gălăgie, beau mult şi fură! Aceasta e politica localului nostru». Am fost şocaţi să aflăm că pentru unii patroni englezi românii sunt cetăţeni de mâna a doua”, a declarat Eugen B., unul dintre protagoniştii întâmplării.

Probabil că acest episod ar fi rămas doar ca o amintire urâtă, dacă nu s-ar fi repetat la fiecare club de noapte în care au încercat să intre. „Sigur că după aceea am plecat de acolo, fiindcă nu mai aveam ce face. Am mers la alt club. După ce am stat la o coadă infernală, când am ajuns la uşă ne-au cerut paşapoartele. Am crezut că aşa e procedura, fiindcă nu vor să încalce legea şi să servească alcool persoanelor sub 18 de ani. Și aici am fost refuzaţi, pe aceleaşi considerente: suntem români!”, ne-a povestit Irina T.

Puși sub lupă

„Suntem tot timpul suspectaţi că ne opunem regulilor şi ordinii impuse de societate, că atentăm la valorile morale şi spirituale ale poporului englez, perturbăm siguranţa colectivă în societatea care ne găzduieşte, refuzăm să ne integrăm şi nu în ultimul rând deranjăm mersul normal al acesteia. Toate acestea ne dau imaginea huliganului care a venit într-o ţară străină numai pentru a face scandal. Ceea ce e fals! Românul are cei şapte ai de acasa şi ştie de ce trebuie să se ferească.

Ne simțim în siguranță în UK?

Tânărul român trebuie să muncească și să învețe din greu, de două ori mai mult decât un cetăţean britanic, pentru a demonstra că este demn. Că mai există și tâlhari români, asta e altă poveste; orice pădure are uscăturile ei. Noi ne vedem în continuare de treaba noastră, cum am făcut dintotdeauna, și ținând cont de faptul că îți vezi de treaba ta și nu deranjezi pe nimeni, asta însemnă că nu poți fi criticat decât dintr-un anumit interes”, a spus Diana V., profesoară la o şcoală londoneză.

Cum s-a ajuns aici?

Comunitatea română din Regatul Unit numără, după unele statistici, 300.000 de persoane, dar a fost fondată cu mult înainte de anii 90. La început, la fel ca şi în cazul altor naţiuni, insularii au avut o atitudine prietenoasă şi deschisă, dar faptele unor români în UK au deteriorat imaginea întregii comunităţi.

S-a ajuns la judecată: Marea Britanie acuzată de discriminarea cetățenilor UE

„Nu abilitatea profesională e pusă la îndoială, ci respectul pentru profesie, colegi şi beneficiari. Unii au făcut tot felul de găinării: de la deschiderea a 10-15 abonamente de telefonie mobilă pentru a lua telefoane gratuit şi a le vinde (fără să plătească abonamentele), la furtde identitate, sustragerea de scule de pe şantiere şi până la neplata utilităţilor prin schimbarea numelor de pe contract. Astfel de fapte sunt taxate de către britanici.

Aşa se face că, în mulţi ani, aceste mici înşelăciuni şi şmecherii au schimbat opinia faţă de români, chiar şi faţă de cei oneşti”,  a spus unul dintre protgaoniștii întâmplării din club.

Vinovați că suntem români

 „Ştiu că de cele mai multe ori simţi că ești doar un nimeni într-o lume aflată în continuă evoluție. Dar, scopul unui emigrant nu e doar cel material, mai există o multitudine de ţeluri ce pot fi atinse dacă te duce puțin capul, integrarea în societatea de adopţie pe termen scurt sau lung fiind strict necesară.

A schimba mămăliga cu yorkshire puding sau sirloin steak nu înseamnă că ai devenit peste noapte un urmaş al amiralului Nelson, mai ales dacă unii dintre noi nu vor citi niciodată o carte în engleză şi cu atât mai puțin nu vor asculta Rolling Stones în loc de Florin Salam. Dar faptul cel mai dureros e că unii fac un deserviciu țării în care s-au născut şi în care o să se întoarcă, mai devreme sau mai târziu”, este de părere şi profesorul Gabriel C.

Doina GANEA

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Tot mai multe asistente din străinătate în spitalele din UK

Primul român ales în Bundestag: “Voi apăra interesele diasporei române”