in

Alexandru Crăciun, unul dintre cei mai talentați chefi din Marea Britanie. „Am început de jos, de la curățat tigăi”

La 32 de ani, Alexandru Crăciun este considerat unul dintre cei mai talentați chefi din Marea Britanie. Localul său a fost desemnat anul trecut restaurantul anului, în Londra. Fostul sau mentor l-a luat partener de afaceri, iar acum, împreună, clădesc un imperiu culinar pe trei continente.

Alexandru Crăciun este din Brașov și nu are decât 32 de ani, însă deja își construiește un imperiu. Restaurantul său, Pollen Street Social, este în centrul Londrei. Este un restaurant de o stea Michelin, iar aici a început munca, în urmă cu șapte ani și jumătate.

Alexandru este considerat unul dintre cei mai buni tineri bucătari din Marea Britanie. A lucrat în restaurante cu stele Michelin din toate colțurile lumii, din Brazilia și până în Japonia. Criticii din presa britanică îl apreciază și scriu des despre el.

În 2017, un alt restaurant pe care îl conducea a fost desemnat cel mai bun din Londra. Acum, este partenerul de afaceri al unui bucătar britanic faimos, cu restaurante în lumea întreagă: Jason Atherton.

„A fost impresionant pentru mine să văd cum Alex s-a transformat dintr-un tânăr român care îşi căuta ţelul în viaţă într-un bucătar excepțional, un lider şi un om nemaipomenit. Sunt mândru să lucrez alături de Alex”, spune Atherton.

„Deocamdată cred că avem 25 de restaurante în toată lumea. Eu sunt partenerul lui în Sosharu Shanghai și Sosharu London și o să mai deschidem încă unul în Dubai, poate la sfârșitul anului viitor“, spune Alex.

În restaurant și-a cunoscut și iubirea, în urmă cu 4 ani. Alexandra vine din Letonia, iar pe atunci lucra la firma care aproviziona restaurantul cu legume și fructe

„Mă tot suna și era unul dintre bucătarii mai nebuni. Îmi zicea ba că morcovii nu-s suficient de lungi, ba că frunzele nu sunt crude. Timp de doi ani am vorbit în fiecare zi la telefon”, își amintește iubita lui.

În România a terminat facultatea de Electromecanică, a fost inginer.

În Londra a început de jos: „De jos înseamnă să cureți tigăi, să cureți bucătăria și să faci ceea poți să faci până ajungi în bucătărie și îți da cineva un cuțit să tai ceva. Și când am ajuns să tai ceva, să am un cuțit în mână am muncit foarte greu pentru el, dar cât de cât mi-am făcut spațiu.”

„Înainte, când am venit în Anglia, acum 15 ani de zile, mi-a fost un pic jenă pentru că toate persoanele pe care le întâlneam ziceau: “Ah, român…”. Dar acum e din ce în ce mai bine. Dacă ești muncitor și știi ce faci, respectul poți să ți-l impui în ceea ce faci. Și ei pot să vadă și de aceea este foarte ușor să te impui dacă știi ce faci”, mai spune el.

Alex este și ambasador al gastronomiei japoneze. Guvernul nipon a fost impresionat de preparatele sale și îi acoperă cheltuielile pentru un restaurant temporar în care va găti cu produse din Japonia.

Sursa: Știrile ProTV

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Geanina Corondan era hotărâtă să se mute la Londra. Ce a făcut-o să își schimbe decizia

Vești bune de la UE. Brexitul poate fi evitat. Ce trebuie să se întâmple pentru asta