Plecat acum șapte ani să-și continue studiile la Londra, Radu Ionescu a descoperit arta gătitului după ce a absolvit cursurile de Global Business Management la Regent’s University și un master în marketing la University of Westminster.
El a decis sa aplice la Institutul Le Cordon Bleu din Londra, una dintre cele mai mari școli de artă culinară din lume, a fost acceptat și a devenit unul dintre cei mai tineri români absolvenți ai cursului Grand Diplome de Cuisine & Patisserie.
A urmat apoi un master în bucătăria moleculară și restaurant management la același institut, în paralel lucrând în bucătăriile unor restaurante din capitala britanică, printre care și în cel al celebrului Ollie Dabbous.
La finele anului 2016, el a luat hotărârea de a se întoarce acasă, unde vrea să deschidă un restaurant pe una dintre străduțele din zona Dorobanți, din București.
Într-un interviu publicat de Horeca Insight, Radu Ionescu povestește despre viața la Londra, motivele care l-au determinat să se întoarcă în România și despre proiectul său din capitala României.
„După ce am terminat prima parte a cursurilor Cordon Bleu, de basic, am decis sa mă angajez, cu CV-ul in mână, de data aceasta, la un hotel de 5 stele – The Bloomsbury. Bucătăria avea o echipă de patru oameni care deservea circa 350 de oameni zilnic, iar eu nu aveam un post anume, eram „omul bun la toate”. Lucram numai duminica, de la 7 dimineața până la 1-2 noaptea”, a mărturisit el despre prima slujbă în bucătărie, la Londra.
„După multe încercări, într-un final, am ajuns la Dabbous, de altfel, restaurantul meu favorit din Londra. Proprietarul sau, Ollie Dabbous, câștigase cam tot ce era de câștigat în materie de concursuri ca bucătar pană să împlinească 30 de ani. Aici am avut parte de o experiență mai mult decât specială”, a declarat Radu Ionescu. Timp de 16 ore a sortat busuioc, leuștean și rozmarin, după care i s-a spus că nu pot angaja oameni noi până când nu pleacă cineva. „Aceea a fost ziua în care am decis ca vreau să am proiectul meu, indiferent cât de micuț este”, spune bucătarul român.
Inițial, a vrut să facă asta în Londra, unde să aibă un boutique cu maxim zece mese. După care, a primit un mesaj de la Ollie Dabbous care îi propunea un contract pe trei ani cu începere de a doua zi. A acceptat să meargă câteva săptămâni, care „s-au transformat într-un an de zile, fără pauze, fără salariu”.
„Pe lângă asta, din păcate, am avut parte de un comportament ostil din partea colegilor, care nu înțelegeau ce caut acolo. În ziua in care am plecat de la Dabouss, cred ca era sfârșitul lui 2015, am cedat în urma tuturor greutăților si răutăților îndurate în acel an. Am venit acasă pentru o vacantă de doua săptămâni, și atunci am avut un declic: mi-am spus că ok, am fost plecat atâția ani, nu mă uit în spate cu regret, dar indiferent unde va duce cariera aceasta, vreau sa știu că o încep cu un proiect acasă”, a decis Radu Ionescu.
Restaurantul din București va avea aproximativ 90 de locuri și o terasa de circa 37-38 de locuri, spune el.
Tot interviul cu Radu Ionescu îl puteți citi AICI.
Marii bucătari, ameninţaţi de şomaj: s-a inventat robotul care găteşte mai bine decât Jamie Oliver
O româncă, desemnată cel mai prost bucătar din Marea Britanie