in

Claudia Cazacu, singura femeie în top 100 DJ din lume



A plecat din Târgovişte la Bucureşti pentru a urma cursurile Facultăţii de Litere, profil Engleză – Italiană, iar după trei ani ai obţinut transferul la sucursala londoneză a Universităţii Cambridge, unde şi-a finalizat studiile. Puţin mai târziu s-a specializat în Banking – Finance. Acum însă nu este nici finanţist, nici profesor. A ajuns DJ şi este în TOP 100 mondial, realizat de DJ Mag. Singura femeie din acest top! Claudia Cazacu ne dezvăluie din secretele ei.

“Mi-am cumpărat un set de platane, iar restul este istorie”

«Când m-am mutat la Londra acum 13 ani nici nu înţelegeam exact ce înseamnă a fi DJ. În primii ani nu am ştiut decât muncă şi şcoală, altceva nu mă interesa. Am studiat limba engleza de copil, m-a pasionat foarte mult. După ce am terminat facultatea aici, mi-am dat seama că de fapt vreau o munca în domeniul bancar, aşa că am hotărât să-mi schimb profilul şi m-am înscris la Bănci – Finanţe. Sunt o persoana foarte dificilă şi îmi place să încerc absolut orice până îmi găsesc ceea ce mi se potriveşte.

Dar încetul cu încetul am luat contact cu minunata lume a muzicii electronice şi în foarte scurt timp a devenit parte din viaţa mea prin cluburile pe care le frecventam în weekend-uri cu prietenii. După câţiva ani, mi-am dat seama că de fapt chemarea mea era pe scenă. Mi-am cumpărat un set de platane, iar restul este istorie. Am început prin a practica opt ore pe zi timp de un an, după care am primit primul meu gig în Amsterdam, la un street rave de Ziua Reginei care are loc în fiecare an. Este ceea ce am căutat toată viaţa, acum mă simt împlinită, fac ceea ce îmi place şi îmi aduce numai bucurii şi este un sentiment de fericire extraordinar.»

Ce te-a determinat să pleci din ţară?

«Când eram în clasa a douăsprezecea, liceul meu Ienăchiţă Văcărescu mi-a oferit şansa să particip la o preselecţie de tinere talente cu aptititudini actoriceşti. Am câştigat preselecţia alături de alţi 11 colegi din liceu şi am participat, împreună cu Academia de Teatru şi Film din Bucureşti, la un schimb de experienţă cu tineri englezi.

A fost pentru prima dată când am ajuns în Marea Britanie. Această experienţă m-a marcat foarte mult, a fost o perioadă scurtă din viaţa mea în care am trăit pur şi simplu englezeşte într-un castel din epoca Elisabetană cu tradiţiile englezeşti şi am luat contact cu istoria lor care pur şi simplu m-a fascinat, am pus în scenă piesa Hamlet a lui Shakespeare etc.»

A fost greu să te muţi aici?

«Când m-am hotărât să mă mut la Londra recunosc că nu a fost deloc uşor. Am iubit acest loc din clipa în care am venit şi am ştiut de la început că aici este locul meu şi aici vreau să-mi fac viaţa. Bineînţeles că la început a fost foarte greu, aşa cum este pentru toată lumea. Cel mai mult mă apasă dorul de casă şi de familia şi prietenii mei. Sunt foarte apropiată de mama mea, este prietena mea cea mai bună, şi mi-a fost foarte greu la început, dar uşor uşor te acomodezi. Am ştiut dintotdeauna că vreau să fac ceva cu viaţa mea, să ajung unde mi-am propus şi lucrul acesta a mai redus din greutăţi. Aici am crescut, aici m-am maturizat şi am avut parte de foarte multe surprize şi lucruri minunate.»

Foarte mulţi români se simt marginalizaţi aici, mai ales că nu au aceleaşi drepturi ca ceilalţi, restricţiile pe piaţa muncii sunt menţinute. Tu te-ai simţit vreodată marginalizată în UK? «Nu m-am simţit niciodată marginalizată, dar am avut tot timpul aspiraţii, iar scopul şi determinarea mea încă mă fac şi azi să cred că mai am multe de realizat. A fi femeie în această industrie este aproape acelaşi lucru cu a fi român în UK.»

Care este diferenţa dintre cluburile de aici şi cele din ţară? Românii ascultă altfel de muzică în cluburi?

«Sunt foarte mulţi români în cluburile de aici şi toţi cei pe care i-am întâlnit ştiu cum să se distreze. Românul a avut tot timpul distracţia în sânge. Cluburile sunt peste tot la fel, ceea ce face diferenţa este atmosfera creată de mulţime. România are unele dintre cele mai renumite cluburi în Europa şi prin toate ţările prin care am călătorit cu gig-urile mele, toată lumea este impresionată de prezentarea de acasă.»

Ştiu că aici ai propria afacere. Cum merge? Criza se resimte şi in domeniul muzical?

«Am propria mea casă de discuri Couture care din acest an este manageriată de casa de discuri olandeză Spinnin, eu deţinând titlul de A&R, precum şi studioul meu personal unde lucrez în fiecare zi pentru a crea muzică. Dar, evident afacera mea principală este aceea de a fi DJ. În acest moment eu sunt într-o ascensiune remarcabilă, deci recunosc că nu m-a lovit recesiunea.»

Povesteste-mi despre noua ta performanţă. Esti no. 93 în top 100 DJ şi singura femeie în top.

«Nu pot explica ce reprezintă pentru mine. Toată munca grea acum se răsplăteşte, nimic din ce a fost dificil nu mai contează. Este o onoare să fiu alături de alţi 99 DJ din lume şi mai ales că sunt singura fată prezentă în top; simt ca am intrat în men’s club. Sunt fericită şi este un sentiment minunat.»

Care a fost cel mai emoţionat concert de până acum?

«Am avut gig-uri în USA (Las Vegas, Dallas, Los Angeles, New York, San Francisco, Salt Lake City, Seattle, Florida), Canada (Vancouver, Montreal), Australia (Sydney, Melbourne, Darwin, Adelaide, Perth), Asia (Dubai, Abu Dhabi, China, Korea de Sud, Indonezia, India, Vietnam, Hong Kong), Europa (Olanda, Italia, Spania – Ibiza, Tenerife, Europa de Est (Rusia, Slovacia, Cehia, Georgia, Ucraina, Latvia), Germania, Suedia, Elvetia, Finlanda, Grecia …

Sunt o norocoasă să fac ceea ce iubesc cel mai mult şi să călătoresc prin lumea întreagă cu munca mea. Când sunt pe scenă, setul meu reprezintă o poveste pe care o spun mulţimii, iar când 5000 de persoane sunt cu mâinile în aer pe muzica mea, totul se transformă într-un vis devenit realitate. Dar nimic nu se compară cu cele din România. Când ma reîntorc acasă şi în mulţime am familia şi prietenii, atunci totul se schimbă din punct de vedere emoţional.»

Te-ai gândit vreodată să te întorci în România definitiv?

«Aici este casa mea. Bineînţeles că mi-e dor de ţară şi încerc să merg în vizită ori de câte ori am timp. Mi-am creat un viitor aici, mi-am găsit calea în viaţă şi nu am de gând să o las în urmă.»

Ştiu că soţul tău este englez. El a fost în România? Cum i se pare?

«Am fost în ţară cu el şi de asemenea şi socrii mei au fost anul trecut de sărbători. Au fost foarte impresionaţi de mâncarea noastră tradiţională şi de peisajele montane. Dar au fost foarte afectaţi de situaţia financiară din România şi de greutaţile cu care se luptă oamenii încât soacra mea a demarat imediat câteva acţiuni caritabile pentru România.»

Crezi că România ţi-ar fi putut oferi aceeaşi şansă de afirmare? Regreţi că eşti mai cunoscută aici decât acasă?

«Iubesc ceea ce fac atât de mult încât nu îmi imaginez cum ar fi fost viaţa mea dacă nu urmam acest drum. Nu regret nimic din viaţa mea, cred că numai aşa te poti concentra la ceea ce faci şi poţi realiza ce îţi propui. Sunt sigură că prin multă muncă voi ajunge şi mai cunoscută şi în România.»

Îţi este dor de ţară?

«Îmi este foarte dor câteodată. Ascult tot timpul posturile de radio de pe internet şi urmaresc Pro tv online. Mă simt mai aproape de ai mei.»

Câteva cuvinte pentru comunitatea de aici, mai ales pentru tineri. Ce pot face să nu renunţe la visele lor, mai ales dacă sunt departe de casă.

«Să nu renunţi niciodată în viaţă, să nu spui niciodată nu până nu încerci, să nu pierzi speranţa. Dacă ai un vis şi crezi în el cu toată fiinţa ta, într-o zi va deveni realitate. Şi mai ales aici, unde este locul tuturor posibilităţilor.»

Cum ţii legătura cu fanii?

«În ziua de azi totul este despre facebook (www.facebook.com/djclaudiacazacu), web-site (www.claudiacazacu.com) unde fanii se pot înscrie la newsletter-ul meu lunar, pe myspace (www.myspace.com/claudiacazacu) şi bineînţeles pe twitter (www.twitter.com/claudiacazacu) unde sunt mereu prezentă pentru noi update-uri.»

Oana Grigore

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

“Aşa am ajuns patron de firmă de instalaţii şi gaze la Londra “

Alarmă: Britanicii albi vor deveni minoritate