in

Călătorie înapoi acasă



La doar 26 de ani are o colecție impresionantă de specializări academice, a obținut o serie de burse de prestigiu și a studiat pe 3 continente și în 8 țări. Acum, Eliza Gheorghe se pregătește să-și încheie doctoratul la Oxford și să-și facă bagajele cu destinația acasă, unde vrea să folosească incredibila experiență educațională acumulată pentru a dezvolta o școală de vară.

România, Republica Ceha, Italia, SUA, China, Marea Britanie, Franța și Norvegia… Așa arată, succint, traseul educațional al Elizei, în care a strâns, în ultimii ani, câteva din cele mai renumite burse de studiu (bursa de excelență Dinu Patriciu, bursa de merit din partea Universității Georgetown, bursa Internațională pentru Pace oferită de Organizația Filantropică pentru Educație, bursa Fulbright, bursa Fundației Ion Rațiu, bursa Lideri pentru România, bursa Jenkins oferită de Universitatea Oxford și bursa doctorală oferită de Institutul Norvegian pentru Studii de Aparare).

Povestea Elizei Gheorghe începe în peisajul blând al Dobrogei. Născută în Constanța, și-a petrecut copilăria la Cernavodă după care a revenit în orașul de la malul Mării Negre pentru a-și continua studiile la Liceul Teoretic George Călinescu, secția Bilingv Română-Engleză. Între 2004 și 2008, a urmat cursurile Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București, la secția cu predare în limba engleză (absolvind ca șefă de promoție). Tot atunci și-a început maratonul educațional internațional

“În vacanța de vară și în semestrul I din anul 4 am studiat la Universitatea Georgetown prin 2 programe de studii oferite de The Fund for American Studies. Ulterior, am urmat cursurile de master în Studii de Securitate la School of Foreign Service, unde profesorii mi-au cultivat aptitudinile practice și gândirea analitică. Mai presus de orice, mi-au cultivat pasiunea pentru domeniul relațiilor internaționale. Această pasiune a făcut ca la sfârșitul studiilor de master să obțin distincția „honors,” ceea ce m-a încurajat să urmez un doctorat “, povestește Eliza.

Lideri pentru România

La Georgetown l-a cunoscut pe Radu Tătucu, absolvent al Universității Harvard, care pe atunci desfășura un program de consiliere educațională pentru elevii și studenții români interesați să studieze în SUA (StudyCollegeUSA). În 2008, Radu împreună cu alți tineri români extraordinari au fondat GRASP (Global Romanian Society of Young Professionals), în care Eliza s-a implicat activ de îndată ce a terminat masterul la Georgetown și a început programul de doctorat în Relații Internaționale la Universitatea Oxford. În toamna anului 2010 s-a născut ideea înființării școlii de vară în România.

“În august 2010, am participat la o competiție de burse organizată de Strada 32, ‘Lideri pentru România’ unde am depus ideea proiectului YoungDiplo. Acest program de burse a ales cele mai bune 3 idei, printre care și a mea. Deși condițiile bursei nu includ punerea în practică a proiectului, am primit susținerea GRASP pentru a implementa acest program începând cu 2012. Deși atunci momentul implementării proiectului părea îndepărtat, acum, mă consider extrem de norocoasă că am oportunitatea de a face ceea ce îmi place, alături de o echipă minunată, de la care am atâtea de învățat”, spune Eliza.

YoungDiplo

Tânăra doctorandă povestește că programul YoungDiplo va contribui la formarea viitoarei generaţii de experţi români în relaţii internaţionale, prin facilitarea dialogului cu actualii specialişti în acest domeniu, prin cursuri de specializare, prin facilitarea unor stagii de practică relevante și prin publicarea unor studii scrise de acești tineri pe durata programului în revistele de specialitate din România.

“YoungDiplo vizează formarea pe subiecte de înaltă actualitate prin cursuri de specializare care nu se regăsesc în oferta educaţională din universităţile româneşti (cursuri pe care mi-aș fi dorit și eu să le urmez când studiam în Romania) şi prin expunerea la experienţe profesionale de substanţă, personalizate pentru fiecare student în parte. De asemenea, programul implică diaspora românească şi urmăreşte să creeze o punte de legătură durabilă între generaţia tânară şi cea matură, între tinerii profesionişti formaţi în centrele universitare cu tradiţie din străinătate şi studenţii români din ţară în beneficiul diplomaţiei româneşti de mâine“.

Cursurile YoungDiplo vor fi predate de instructori de la universități internaționale de top (Harvard, Columbia, Georgetown, Oxford, London School of Economics), pe teme dintre cele mai variate – de la sărăcie și conflict, până la energie, securitate sau modelele economice și politice ale puterilor emergente (BRIC). Școala de vară se va desfășura în România între cea de-a doua jumătate a lunii iulie 2012 și prima săptămână din luna august. Pot participa studenții și masteranzii români care se specializează în următoarele domenii : relații internaționale, istorie, relații economice internaționale, științe politice, studii europene, studii de securitate.

Pentru a implementa cu success proiectul, Eliza și echipa GRASP au pornit acum în cautarea de sponsori și aplică pentru diferite tipuri de granturi, în momentul actual neavând asigurată întreaga finanțare.

Viitorul e acasă

Eliza crede că toate realizările sale se datorează în primul rând, “iubirii pe care i-o oferă părinții și partenerul de viață”, combinată cu “susținerea, energia și inspirația pe care o regăsește tot timpul în rândul prietenilor” și “curiozității și perseverenței pe care i-au cultivat-o părinții și bunicii”. Privind înapoi, Eliza se consideră foarte norocoasă și pentru mentorii pe care i-a avut în liceu, precum și pentru prieteniile pe care și le-a făcut de-a lungul anilor.

Profesorii din liceu și din facultate i-au hrănit și susținut pasiunea pentru învățat. “Mi-a placut dintotdeauna să învăț. Îmi place să cunosc oameni noi, să învăț din experiențele lor și să mă cunosc mai bine pe mine însămi, în contexte cât mai variate”, a mai spus Eliza. Tânăra vrea să se întoarcă acasă după terminarea studiilor de doctorat la Oxford, pentru a-și continua munca alături de GRASP și pentru a dezvolta alte proiecte de cercetare.

“De ce vreau să mă întorc acasă ? Pentru că România îmi oferă un lucru unic şi anume sentimentul de a fi acasă, printre ai tăi. Impactul pe care îl putem avea în România este net superior celui pe care îl putem avea într-o ţară străină. România îmi oferă o echipă de prieteni şi colegi plini de energie. Este vorba de oamenii minunaţi alături de care lucrez acum și cu care ştiu că voi munci în următorii 5, 10, 20 de ani”.

F.B.

YoungDiplo

O etapa premergătoare școlii de vară este organizarea unei serii de conferințe, dintre care una și în Londra. cu ajutorul Ambasadei României și al Institului Cultural Roman . Evenimentul va avea loc pe 4 februarie la sediul Ambasadei din Belgrave Square și are ca scop facilitarea unei dezbateri între diplomați, analiști, profesori universitari și studenți despre rolul României într-o lume multipolară. Rezultatele acestor dezbateri vor fi încorporate într-un studiu care va sta la baza selecției cursurilor de la școala de vară YoungDiplo, din 2012.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Cetăţeni semicomunitari

Românii, împotriva votului prin internet sau corespondenţă