in

Despăgubit după un accident de muncă

La 32 de ani, viața lui Cătălin Mascan avea să ia o întorsătură neașteptată. Fost sportiv de performanță în România, Cătălin venise de doar șase luni în Marea Britanie, atunci când a suferit un groazinic accident la locul de muncă.



După aproape doi ani, firma al cărui utilaj a fost aproape să îi curme viața, a acceptat să plătească o despăgubire și numai după ce dosarul a fost înaintat instanței.

 


 

“A apăsat accelerația și m-a lovit încă o dată!”

28 iulie 2011. O zi pe care Cătălin Mascan, din Botoșani, nu o va uita niciodată. Venise în Londra din februarie, același an, și își găsise de lucru la o firmă londoneză, specializată în demolări și transportarea deșeurilor. În acea zi, Cătălin lucra pe o mașină care trebuia să ridice un skip (container pentru gunoi) dintr-o zonă centrală a Londrei.

Firma care îl angajase avea contract pentru acest serviciu cu o altă companie, ce se ocupă de amenajarea și întretinerea grădinilor.

Cum skip-ul nu era încă plin, Cătălin a așteptat aproximativ un sfert de oră pentru a fi umplut, operațiune pe care o făcea un utilaj (dumper) al firmei de grădinărit. “După ultima cupă, i-am spus șoferului să aștepte. Am întrebat dacă pot să iau o lopată, ca să mai golesc din skip, pentru că era supraîncărcat”, a povestit Cătălin. “Apoi, m-am suit și am început să dau cu lopata pământul la o parte.” Atunci, a avut loc lovitura: “Eram cu spatele și nu am observat. Am simțit o lovitură puternică în abdomen. Când m-am întors, am auzit un englez cum striga la șoferul de pe dumper să dea cu spatele.

A rămas infirm în urma unui accident de muncă

Șoferul s-a panicat, a apăsat accelerația și m-a lovit încă o dată! ” a relatat Cătălin clipele de groază prin care a trecut.

La început nu și-a dat seama cât de grav era rănit, așa că a încercat să să meargă pe propriile sale picioare. După câțiva pași, a căzut. Avea hemoragie internă, lucru pe care avea să îl afle abia la spital.

Opt luni de recuperare

“Tot timpul am fost în stare de conștiență sau semiconștiență. Șoferul de pe dumper și ceilalți oameni de acolo nu au știut ce să facă. Apoi, am auzit când a venit salvarea, am văzut și mai mulți polițiști. Se auzeau sirene. În 2-3 minute, cred, am fost ridicat și transportat la o ambulanță, care m-a dus la spital. Acolo, investigațiile au arătat că aveam hemoragie internă.

Aveam intestinul gros și mai multe organe afectate.” Operația prin care a trecut Cătălin Mascan a durat cinci ore. Apoi, în zilele petrecute pe patul de spital a trebuit să mai fie operat încă o dată, din cauza unor complicații. Viața i s-a schimbat radical. Timp de opt luni a trebuit să stea acasă, să se recupereze, fără posibilitatea de a munci.

Despăgubirile în caz de accident la locul de muncă

A fost vizitat de fiul patronului companiei pentru care lucra, iar ajutorul a venit, pentru început, tot din partea acestuia. Chiar dacă nu aveau nicio vină pentru producerea accidentului, conducerea companiei a decis să îi plătească în continuare același salariu, săptămânal, până se va pune pe picioare.

S-a informat din Ziarul Românesc

Cătălin nu știa care îi sunt drepturile și nu credea că va obține prea mulți bani drept despăgubire. Știa că Poliția îl reținuse pe conducătorul dumperului care îl lovise, iar cei de la firma de grădinărit dădeau vin pe acela pentru accident. În spital, a răsfoit Ziarul Românesc, în paginile căruia a găsit și firma de avocați Levenes, reprezentată de Remus Robu. Și-a spus că nu îl costă nimic dacă pune o întrebare, așa că a sunat, iar în scurt timp a fost vizitat de una dintre angajatele firmei de avocatură.

Cazul i-a fost preluat de profesioniști, care știau că dreptatea e de partea sa. “Nu știam prea multe. Auzisem, o dată, că cineva căzuse de pe schelă, și a fost despăgubit apoi. Personal nu știam că poți obține bani dintr-un accident, chiar și rutier.

Eram obișnuit cu legea din România, care nu îți oferă multe posibilități,” a mărturisit Cătălin. Din 2011 și până în 2013, au fost făcute cercetări, anchete, atât de către polițiști, cât și de specialiștii de la Inspectoratul pentru Sănătatea și Siguranța Muncii (Health and Safety Executive). “S-a tergiversat, au încercat să amâne cât au putut”, a declarant el. “Au încercat să îmi facă oferte mai mici decât suma pe care o ceruseră avocații. Patru oferte mi-au făcut, pe care le-am refuzat. În cele din urmă au plătit suma cerută.”

Acum, Cătălin lucrează din nou ca șofer, s-a recuperat bine după operație și speră să nu aibă parte de complicații: “Medicii mi-au spus că este posibil ca în următorii patru ani poate apărea o infecție sau o hernie.” Spune că a avut norocul să aibă o constituție fizică foarte bună. “Am făcut volei și fotbal de performanță. Mă gândesc ce s-ar fi întâmplat dacă în locul meu ar fi fost unul mai firav? Probabil că tragedia ar fi fost mai mare.” Despre șoferul care l-a lovit spune că a primit 100 de lire amendă și o atenționare din partea Poliției.

Avocatul Robu: Victima să aștepte ambulanța

Specialistul în astfel de litigii, care s-a ocupat și de cazul lui Cătălin Mascan, este avocatul Remus Robu, de la firma Levenes Solicitors. Sfatul său pentru cei care au un accident la locul de muncă este ca aceștia să nu plece de la locul unde s-a întâmplat evenimentul, până la sosirea ambulanței. “În situația în care accidentul nu este grav, victima trebuie să ceară să se consemneze cele întâmplate în raportul de accidente (accident report book). Acesta este obligatoriu să existe pe site. Pe Cătălin l-am cunoscut, din păcate, în spital, ca urmare a unui accident foarte grav.

Accidentat la o fermă din Anglia

Motivul pentru care insist să fie consemnat accidentul, la ambulanță sau în acel raport, este pentru că într-o situație similară ca aceasta, unde din punctul meu de vedere vina este foarte bine determinată, cealaltă parte poate să nege că este vinovată. Și în acest caz s-a întâmplat la fel. Firma responsabilă a refuzat să plătească despăgubirile până în momentul în care am anunțat că dosarul a ajuns în instanță. În momentul în care i-am dat în judecată au admis că au o vină în accident.”

Ce îi sfătuiește avocatul pe cei care lucrează în construcții sau alte domenii periculoase? “Dacă ei consideră că locul în care sunt trimiși nu este sigur, le pune în pericol sănătatea, să refuze să lucreze. Sunt conștient că pe șantiere se pot întâmpla accidente și că oamenii nu au cum să refuze uneori un job, pentru că vor fi dați afară. În caz de accident, pașii sunt următorii: să sune la ambulanță sau să completeze raportul de pe site și apoi să sune avocatul. Numărul meu este public, 0780 127 1981, ” a încheiat Remus Robu.

Mircea Maer

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Soluţia guvernului pentru accesarea banilor UE: Preoţii îi învăţă pe ţărani cum să beneficieze de fonduri

Regina, șah la imigranți!