in

Ion Paciu, membru al “The Royal Photographic Society”: “Frumosul este pretutindeni”



Locuieşte în Londra de mai bine de opt ani. Este membru al “The Royal Photographic Society”, visul oricărui fotograf, şi deţine propria şcoală de fotografie. La o simplă căutare pe Google vei descoperi nenumărate fotografii marca Ion Paciu. Ele îţi vor spune totul despre fotograful român, mai multe decât o mie de cuvinte.

Ion Paciu a fost de mic pasionat de “vizual”, iar pasiunea lui pentru fotografie are legătură strânsă cu pasiunea iniţială pentru desen. În adolescenţă Ion a făcut mult desen tehnic, exlibris şi cărbune. Mai târziu a căzut în patima fotografiei. La un moment dat a realizat că liniile, unghiurile, arcele de cerc şi combinaţiile complexe oferite de către aceastea au început să il fascineze din ce în ce mai mult. Un hobby care va deveni mai târziu meserie.

“Inevitabil, după ce am petrecut o vreme îndeletnicindu-mă cu o cămeră relativ mică, un digital compact am decis să îmi cumpăr o cameră foto mai serioasă, un digital SLR.

Pentru un timp a fost un hobby cu multe nopţi şi zile pierdute în care am citit şi am pus în practică experimentând tot felul de tehnici fotografice; această activitate a devenit o mare pasiune care la un moment dat îmi lua aproape toată energia şi timpul. Mi-am dat seama că nu mai este cale de întors şi că trebuie să merg mai departe. Am decis să mă dedic în totalitate fotografiei; am renunţat la slujba de birou pe care o aveam şi am transformat pasiunea într-un mod de viaţă. Trăiesc şi mă exprim prin fotografiile mele şi relaţionez cu exteriorul prin prisma camerei foto”.

Un rebel

Ion fotografiază în primul rând pentru el. El observă, vrea să se exprime, să povestească celorlalţi ceea ce simte şi vede şi foloseşte camera ca instrument de interpretare al ochiului său. “Câteodată funcţionează, altădată este greu să aşez pe senzorul camerei ceea ce văd; rămân cu amintirea plăcută a unui peisaj, a unei personalităţi, cu o poveste nouă şi cu mulţi prieteni”.

“Am fost şi sunt un rebel, îmi place să fiu liber, să iau decizii şi să îmi pot controla viaţa cât mai mult cu putinţă. Îmi place să am puterea să decid singur pentru mine, pentru ziua de mâine. Da, mă consider un norocos pentru că meseria mea este şi cel mai mare hobby al meu: fotografia. Nu ţine numai de noroc totuşi; am depus şi depun eforturi enorme să pot controla şi dezvolta propria şcoală de fotografie şi meseria de fotograf. Concurenţa în acest domeniu este enormă în Londra şi împrejurimi şi trebuie să munceşti enorm să ţii piept competitorilor.”

Şcoală de fotografie

La şcoala de fotografie deschisă în Londra, majoritatea cursanţilor lui Ion sunt oameni simpli pasionaţi de fotografie, oameni care vin la cursurile fotografului român să înveţe cum să folosească aparatele lor fotografice şi nu numai. Cursanţii mai învaţă cum să privească un subiect, cum să compună o imagine eficientă şi cum să detecteze şi să folosească lumina naturală şi cea artificială în fotografie. Cursurile nu sunt numai un mediu în care studenţii învaţă, dar sunt şi un mediu în care îşi fac prieteni noi, socializează şi fac schimb de opinii şi experienţă.

Fotografia, ca orice meserie, are şi reguli care trebuie respectate. Ion ne-a împărtăşit câteva dintre principalele reguli de la care un fotograf nu ar trebui să se abată.

“Dacă eşti un pasionat serios de fotografie nu pleca niciodată fără camera fotografică la tine”. Frumosul este un animal salbatic înfometat care pândeşte la orice colţ: dacă nu eşti pregătit va “muşca” sigur atunci când “arma” ta zace prăfuita în odaia bună de la stradă.

Toţi oamenii sunt talentaţi însă nu toţi reuşesc şi determinarea face o mare diferenţă: “Încearcă, încearcă, încearcă, încearcă şi când ai obosit şi vrei să renunţi încearcă din nou, numai aşa ai să reuşeşti.”

Nu-mi spune că nu găseşti subiecte pentru camera ta, frumosul este pretutindeni; orice om este talentat, el trebuie numai să îşi descopere şi să îşi cultive creativitatea”.

Meserie dificilă

Fotografia este o artă, o artă relativ nouă şi care necesita, ca orice alta arta, pasiune, determinare, resurse, muncă multă li timp.

“Fotografia este o artă, dar poate fi în acelaşi timp un mod de viaţă, o meserie şi o sursă de venit. Ca şi în orice alte domenii trecerea de la hobby la meseria de fotograf este dificilă şi necesită eforturi şi o perioadă de tranziţie în care trebuie să rezişti psihic.

Nu ştiu dacă o poate face oricine, nu spun da sau nu; ceea ce pot să spun este că, fotografia ca hobby şi ca artă necesită imaginaţie, aptitudini tehnice şi artistice şi multă pasiune; o meserie include cele deja enumerate, dar şi fler în ceea ce privesc afacerile; mai ales dacă eşti de unul singur”.

Cum este o zi pentru Ion Paciu? “O zi pentru mine, dacă nu predau, este un soi de călatorie prin trecut, viitor, explorând experienţe de tot soiul, analizând şi încercând să mă organizez în acelaşi timp. Primul lucru pe care mi-l aduc mie personal aminte în fiecare dimineaţă este că fiecare zi trebuie trăită la putere maximă. Mă străduiesc să fiu pozitiv şi să petrec ziua cu gânduri bune; ies pe stradă în cartier, aproape în fiecare zi, mă salut şi vorbesc cu vânzătorii ambulanţi locali şi cu cei de la micuţele magazine private; schimbăm impresii şi aflu noutăţi.

Dacă apare un subiect interesant mă pot “pierde” în obiectul camerei sfârşind ziua cu o grămadă de imagini şi posibil cu prieteni noi. Fiecare zi trebuie să fie o sărbătoare”.

Facebook

Ion foloseste Facebook-ul pentru business promovându-şi serviciile fotografice şi cursurile de fotografie. “Este o lume virtuală, un mediu social modern; am foarte multe cunoştinţe şi conexiuni. Nu fac o promovare agresivă, ci pasivă: în general afişez pe “wall” noile mele imagini, detalii despre cursurile mele, oferte temporare, competiţii, informaţii şi imagini despre proiectele mele personale. Da, am avut cursanţi care au venit la cursurile mele de pe facebook mai ales prin recomandarea primită de la foştii cursanţi”.

Subiecte

“Subiectul meu preferat este descoperirea de frumos în aproape orice loc din lume. Recent, vizitând România am întâlnit un fotograf român care mi-a menţionat cat de norocos sunt eu că traiesc în Londra şi că nu duc lipsă de subiecte pentru camera mea. Am râs şi am spus că am fost impresionat de schimbarea majoră care s-a petrecut în Bucureşti şi în România şi l-am invitat să vizităm împrejurimile unde am fost găzduit.

Cu ocazia asta am şi realizat câteva cadre cu Pasajul Basarab pe care îl ador, o frumuseţe architecturală şi o realizare strategică din punct de vedere al infrastructurii şi din punctual de vedere artistic pentru Bucureşti. Se spune că un fotograf vede lumea altfel, din perspective diferite şi că ochiul fotografului se formează în timp şi devine capabil să detecteze subiecte în cele mai neobişnuite locuri. Lumea este plină de frumos mai ales pentru cei care îşi folosesc ochii corect.”

Lume nouă

Ultimii opt ani petrecuti în Anglia i-au oferit lui Ion o experienţă de viaţă valoroasă. Au fost o provocare şi relativ o rupere de locurile în care s-a născut, copilărit şi crescut. O lume nouă, cu locuri, obiceiuri, mecanisme, oameni şi reguli noi care l-au fascinat şi i-au schimbat viaţa.

“Nu mi-a fost uşor să pătrund într-o societate destul de diferită de cea în care am crescut însă totul depinde cât de mult iti doreşti să cunoşti, cât de mult eşti dispus să încerci, să rişti şi să investeşti.

România a fost, este şi va rămâne pentru mine un loc frumos şi unic. Vizitez România destul de des, îmi vizitez familia şi prietenii şi ma simt bine acolo. Caracalul este un loc special în viaţa mea şi îl vizitez de fiecare dată când merg în România pentru că familia mea este încă acolo. Caracalul este un loc mistic, o călătorie în timp, un loc senzaţional pe care negreşit îl recomand de vizitat tuturor românilor.

După ceva timp mi se face dor de Londra destul de repede şi nu zăbovesc prea mult pe meleagurile natale. îmi încarc bateriile cu poveşti, bunătăţuri româneşti, amintiri şi mă reîntorc acasă la mine. Da, numesc Londra “acasă” pentru că aici este casa mea.”

Oana Grigore

 

 

Portofoliu www.photoion.co.uk

Cursuri www.ldphc.co.uk

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Cum ne poate afecta psihologic plecarea din ţară

Ajutoare sociale, numai pentru cine vorbeşte engleză