in

La doar 16 ani, Dan Canta a devenit primul înotător român care a traversat oficial Canalul MâneciiDan Canta are 16 ani și dublă cetățenie (română și australiană). Pe 7 august, el a reușit să străbată înot Canalul Mânecii, în 14 ore și jumătate, traversarea sa fiind omologată de Channel Swimming Association.

Reușita lui Dan Canta a fost omologată înainte ca înotătorul Avram Iancu să încerce pentru a treia oară, fără succes, traversarea Canalului Mânecii, pe 11 august a.c.

Astfel, Dan a  devenit primul român, dar totodată și cel mai tânăr australian, care reușește să străbată înot cei 35 de kilometri dintre Dover și Calais. Având în vedere curenții marini, traseul are o lungime de aproximativ 50 de kilometri.

După traversare, el a declarat pentru televiziunea australiană ABC că cea mai mare problemă a fost prezența meduzelor.  

Potrivit abc.net.au, Dan este membru al faimosului club Brighton Icebergers, ai cărui membri se scufundă în apele reci ale Golfului Port Philip în fiecare dimineață.

Românul a mai declarat că înotul a fost plăcut, însă a avut de înfruntat ape extrem de agitate și maree puternice atunci când s-a apropiat de coasta franceză.

El a spus despre Canalul Mânecii că este foarte provocator și că în cazul în care nu ești suficient de puternic acesta „te va mesteca și te va scuipa afară”.

Dan a mai spus că s-a antrenat timp de doi ani pentru această provocare și că a fost inspirat de unul dintre colegii săi, Robert Connor Dawes, care a murit în 2013 din cauza unei tumori pe creier.

El speră ca realizarea sa să îl ajute să strângă bani pentru fundația Robert Connor Dawes ce luptă împotriva cancerului la copii.

Mama sa, Doina Canta, a declarat că a fost ideea lui Dan să facă marea încercare în memoria prietenului său.

Ea a mai spus că știa că fiul său nu va ieși din apă decât dacă era scos cu forța.

Nu s-a plâns nicio secundă, nu a pus întrebări, doar a înotat până a ieșit din apă”, a declarat Doina Canta pentru ABC. „Sunt foarte mândră de el”, a adăugat mama campionului.

Antrenorul lui Dan este John Van Wisse, cel care participat recent la unul dintre cele mai solicitante ultra-triatlonuri din lume, Enduroman Arch to Arc, alături de un alt român, Andrei Roșu.

Proba a constat în alergarea de la Marble Arch (Londra) la Dover, trecerea înot a Canalului Mânecii până la Calais și apoi cu bicicleta până la Paris, la Arcul de Triumf. John Van Wisse a făcut cursa în 61 de ore 21 de minute.

De asemenea, antrenorul lui Dan a traversat Canalul Mânecii în anul 1994, în mai puțin de 9 ore.

Anul acesta, românul Avram Iancu a încercat pentru a treia oară să traverseze Canalul Mânecii, însă a dat greș. De asemenea, ultra-maratonistul Andrei Roșu a traversat Canalul pe 28 iunie, în 16 ore și 53 de minute, cursă neomologată de Channel Swimming Association.


PRIMUL ROMÂN care a trecut înot Canalul Mânecii. Andrei Roșu: „După 40 de kilometri, braţul stâng nu a mai fost funcţional.”

Românul Iancu Avram Marius nu a reușit să treacă înot Canalul Mânecii

Avram Iancu nu a renunțat la visul lui de a traversa înot Canalul Mânecii

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ți-ai lăsat copilul acasă și ai plecat la muncă în străinătate? Vezi ce lege ți-a pregătit guvernul Ponta!

O româncă este cea mai bună polițistă din lume. A fost premiată în Marea Britanie