in

Liberalul Costel Cam – din Pantelimon, la Brent. „Trebuie să îi debarasezi de toate gândurile despre politică pe care le au din România”

Costel Cam are 35 de ani și vrea să obțină, pe 22 mai, un post de consilier în Brent. Este constănțean, dar a candidat în România, în 2008, pentru Consiliul Local Pantelimon din Ilfov, pe listele Partidului Național Liberal. Are o diplomă în management, iar acum studiază energia eco. De la 14 ani face voluntariat.

A început în Constanța, pentru ARAS, apoi pentru Cercetașii Patriei, iar în Londra a fost voluntar pentru organizațiile Românca și Upper-Room, unde a avut primele contact cu românii cu probleme din Marea Britanie. Atunci când a venit în Marea Britanie a înființat societatea Burebista, împreună cu alți români, cu ajutorul căreia spune că a putut rezolva probleme legate de diferențele culturale.

De opt luni, Costel Cam este pe străzi de dimineața și până seara. Bate din ușă în ușă pentru a-și convinge conaționalii să îl voteze. Speră ca Partidul Liberal-Democrat, din care face parte de un an, să câștige lupta electorală cu laburiștii care sunt la putere în Brent: „Noi muncim, ei nu prea au muncit, iar oamenii să plâng de asta.”



„Întotdeauna m-am implicat în viața comunității, și în România, și aici”, ne-a mărturisit Costel Cam. „Era un pas natural să ajut comunitatea și pe partea politică. M-am înscris în partid, am deja un an de zile acolo, și le-am spus: vreau să candidez!”

Liberal Democrații nu au luat în considerare faptul că este român: „Le-am trimis un CV, am avut un interviu destul de lung și amănunțit, iar ei au considerat că sunt un membru care poate să participe la alegeri pentru acel post. Nu a cântărit faptul că sunt român, ci doar activitatea mea în folosul comunității, experiența politică pe care am avut-o în România. În 2008, acasă, am participat la toată campania electorală, de la A la Z.

Asta a însemnat lipit afișe, discuții cu cetățenii pentru a-i convinge să voteze partidul. În mare, procedeul e același și aici. Trebuie să mergi din ușă în ușă, să vorbești cu oamenii, să vezi ce doleanțe au, ce își doresc de la partidul pe care îl reprezinți. Oamenii au aceleași nevoi, și în România, și în Marea Britanie.

Andrei Mihai Ilieș, candidat la alegerile locale: „Cea mai mare dorință a românului este să fie ascultat”

Costel Cam crede că nu poți fi în contact cu oamenii decât în felul acesta. „O discuție cu fiecare om în parte care vrea să te asculte îți ia cel puțin 20 de minute”, a calculat el. „Iar în ceea ce îi privește pe români, trebuie să îi debarasezi de toate gândurile cu care vin din România, despre politică.”

„Trebuie să le explici că reprezinți toți oamenii din ward (cartier), le explici sistemul de reprezentare în consilii, care este diferit de cel de acasă. Ni se pun diferite întrebări. M-am întâlnit cu cineva care m-a întrebat de ce m-ar vota? I-am spus că suntem o echipă de oameni și că trebuie să voteze pentru că va sta aici câțiva ani. Poate sunt gropi pe stradă, poate trotuarul nu e bun. Sunt lucruri pentru care plătesc și au dreptul ca acestea să fie într-o stare bună.”

Unul dintre programele susținute de liberal democrați este redeschiderea bibliotecilor din Brent, închise din motive financiare de laburiștii aflați la putere în district.

A trebuit să le explic românilor cum ajută aici bibliotecile societatea. Acestea pot fi închiriate pentru zile de naștere, poți să mergi acolo cu copiii, să te întâlnești cu grupuri de părinți și copii, pentru socializare, elevii merg acolo pentru a studia, pentru a-și face temele, pentru a se ajuta între ei. La bibliotecile de aici se fac seminarii, grupuri de citit, de împletit, de orice. Pentru aceste biblioteci, oamenii plătesc și trebuie să beneficieze de ele.

Ce cunoștințe au românii despre politica britanică? „Minime, către zero! Știu ce au citit în ziare: că toată lumea este împotriva lor. Noi le explicăm că Partidul Liberal-Democrat nu este împotriva lor, nu a luat nimeni o astfel de poziție. Este singurul partid care dorește ca Marea Britanie să fie în Europa și vrea ca aceste comunități să se integreze.”

„Eu, personal, aș vrea să îi integrez în ceea ce se întâmplă în borough (district) și în special în ward (cartier). Vreau să le arăt și să le dau un sens de comunitate, să îi aduc din punct de vedere social la același nivel social cu celelalte comunități, să le arăt că se poate. Vreau să îi adun și să se implice în asociațiile rezidențiale, cum sunt la noi asociațiile de locatari. Să vadă cum sunt rezolvate aici problemele și apoi să transmită asta în România.”

Care este oferta electorală a liberal democratului Costel Cam? „Dacă nu vom putea să redeschidem bibliotecile, eu personal aș vrea să le transform în Centre Comunitare. Este foarte mare nevoie de asta. Unde să se întâlnească? Pe stradă, în parc? Un alt lucru pentru care mă zbat este reintroducerea sistemul de carduri răzuibile pentru parcări, folosit de șoferii vârstnici, care au fost scoase de laburiștii din Brent.”

Partidul înființat de un medic român în Marea Britanie a înscris șase candidați la europarlamentare

„Sistemul actual prevede ca omul să intre online și să se înregistreze, pentru a beneficia de reducere. Pentru oamenii în vârstă este greu, din cauză că ei nu sunt foarte apropiați de tehnologia modernă. Se poate merge pe două sisteme paralele. Apoi, aș vrea să fie mai curat pe străzi. Când au fost liberal-democrații la putere în cartierul meu, se făcea curățenie de trei ori pe săptămână și arăta foarte bine. Sunt oameni de diferite culturi, iar unele locuri arată foarte urât, cu gunoaie aruncate, parcă ar fi ghetouri.”

În ceea ce îi privește pe românii din Brent, cea mai mare doleanță a lor sunt slujbele, crede Costel Cam. „Mă întreabă: poți să ne ajuți cu slujbe? Eu le spun că lucrez și pentru organizația MY Romania, care le poate oferi consiliere, organizează târguri de forță de muncă, unde își pot găsi ceva.”

Mircea Maer

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Farage continuă replicile rasiste: Londonezii trebuie să fie îngrijorați dacă au vecini din România

Argeș: Și-au furat digul care îi apăra de inundații