in

Librăria Cărți Românești – nouă luni de activitate

„Vă invităm să răsfoiți o carte la sediul nostru



O afacere cu cărți în limba română este un risc pe care nu mulți și l-ar asuma. Și asta pentru că există o întrebare iminentă pe care ți-o pui înainte de deschide o librărie: „Mai citesc românii?” Iar statisticile cu privire la acest obicei sănătos sunt sumbre atunci când vine vorba despre țara noastră natală. Suntem printre ultimele țări din Europa în ceea ce privește vânzările de carte, depășiți de state mult mai mici, precum Ungaria. Și totuși, o afacere cu cărți pentru românii din Marea Britanie poate fi un succes chiar din primele luni de activitate. O dovedește librăria Cărți Românești care a început să vândă on-line acum nouă luni, iar astăzi a ajuns să aibă un sediu unde cumpărătorii pot răsfoi cartea înainte să o cumpere.

Ce s-a întâmplat în aceste nouă luni de activitate? Adrian Chiriță, managerul cărtiromanesti.co.uk spune că atunci când a deschis librăria se gândea că românii vor fi interesați, în special, să învețe limba engleză. „Așa că am făcut un stoc mare de dicționare și ghiduri de conversație”, își amintește el. „Ne gândeam că asta se va cere. Sunt niște cărți utile celor care vor să își îmbunătățească cunoștințele de limba engleză.”

”Românii nu pot trăi fără cărțile de acasă”

Numai că socoteala sa nu avea să fie confirmată de români. Este adevărat că aceștia au nevoie de cărți de limba engleză și de dicționare, numai că cei mai mulți doreau cu totul altceva. „Am observat că am început să vindem un alt tip de cărți decât dicționarele și ghidurile. Am observat din comenzile înregistrate și din e-mailurile primite că românii cereau anumiți autori, anumite titluri, pe care noi nu ne așteptam atunci că le vom vinde aici”, a spus Adrian Chiriță. „Doreau literatură universală, autori cunoscuți și foarte cunoscuți, dezvoltare personală, cărți pentru copii, cărți de dragoste”.

Cele mai mari probleme au fost cu modalitatea de plată, spune managerul Cărți Românești. „Există o teamă când e vorba de un business românesc online, există o reticență față de modalitatea de plată, de accesul la detalii personale și bancare.” Cum a reușit să îi convingă pe clienți? „I-am convins explicându-le în primul rând că nu avem acces la detaliile lor bancare. Că plata se face printr-un procesator de plăți care este Paypal, că plata se face pe un server securizat. Ei sunt transferați de pe pagina noastră, în momentul în care fac plata pe acest site securizat. Noi avem acces doar la detalii persoanale gen nume, adresă și telefon, ca să putem trimite cărțile.”

„De asemenea, site-ul are un certificat SSL”, ne-a mai spus Adrian Chiriță. „Ce înseamnă asta? Înseamnă că informația între calculatorul clientului și serverul nostru este securizată, este criptată și nu permite unei alte persoane să intervină în niciun fel. Certificatul SSL este o asigurare pentru clienți că serverul la care sunt conectați este cel adevărat. Ce trebuie să înțeleagă cumpărătorii este că datele lor bancare nu au cum să ajungă la persoane rău-voitoare.”

Librăria on-line de acum nouă luni, începea cu 160 de titluri. În timp scurt, numărul acestora a crescut.  „Acum avem peste 700 de titluri și NU am renunțat la nicio categorie. În schimb, am adăugat categorii, cum ar fi conspirații și mistere, biografii și memorii, enciclopedii și atlase, business și economie, dezvoltare personală. În mare parte, am adăugat categorii la sugestia clienților. Este semn că românii nu pot trăi fără cărțile de acasă”.

„Cel mai bine se vând cărțile pentru copii, cărțile de dragoste și autori străini cunoscuți. Nu prea se vând autorii români contemporani, se caută clasicii, cum ar fi Creangă, Nicolae Filimon, Marin Preda. Există de asemenea o cerere de Dostoievski, Gabriel García Márquez, Agatha Christie, Dan Brown, Paulo Coelho.

În cele nouă luni de când a deschis librăria, Adrian a început să fie din ce în ce mai interesat de piața de carte, atât de cea din România, cât și de cea din Marea Britanie, dar și din alte țări din Europa. Afacerea cere asta. Așa că a fost la mai multe târguri de carte, printre care și Bookfest, organizat anual la București. Despre acest eveniment românesc nu are decât cuvinte frumoase:

„A fost organizat foarte bine din punctul meu de vedere. Peste standardul din România, la standarde europene. Au fost prezente foarte multe edituri importante. Trist este că sunt din ce în ce mai puține edituri în România, iar piața de carte de acolo este în scădere. Spre exemplu, piața de carte din România are o valoare estimată la aproximativ 60 de milioane de euro pe an. Asta înseamnă valoarea vânzărilor de cărți într-un an în România. Este vorba în mare parte despre cărțile tipărite, pentru că vânzările de  e-book reprezintă doar 1% din această cifră, ceea ce înseamnă că nu există încă o piață pentru cărți digitale în România.”

Comparațiile cu alte țări îi plasează pe români printre popoarele cele mai „necitite” din Europa.

„Dacă ar fi să facem o comparație, Ungaria, de pildă, cu o populație de două ori mai mică decât România, are o piață de carte de 200-250 de milioane de euro pe an, în jur de patru ori mai mare”, ne-a explicat Chiriță. „Dacă vorbim despre UK, aici se vând cărți tipărite de 1,4 miliarde de lire anual, la care se adaugă o piața de e-book de 350 de milioane de lire sterline”, a mai spus el.

Principalul factor ce a dus la scăderea cititului de cărți este televizorul, este de părere Adrian Chiriță. Se adaugă apoi lipsa distribuției din România: „Multe orașe din România nu mai au librării. Unul dintre motivele pentru care oamenii nu mai cumpără cărți ar putea fi și prețul. Pentru unii este mare. Pentru nivelul veniturilor, cartea a devenit un lux. Românii de aici au o putere de cumpărare mai mare decât cei din România, ceea ce ar explica o creștere a vânzărilor.”

În timp, a crescut și numărul fanilor de pe Facebook. Dacă în urmă cu nouă luni era vorba despre 100 de like-uri, acum s-a ajuns la 3.000 de like-uri, iar numărul crește în fiecare zi. „De atfel”, spune Adrian Chiriță, „o importantă pârghie de marketing o reprezintă Facebook-ul. Suntem un business de nișă și ne adresăm unei comunități, iar Facebook-ul ne ajută foarte mult să ajungem la românii de aici. Avem un feedback mare de pe rețeaua de socializare. În general, postăm în fiecare zi, cu mici descrieri ale titlurilor disponibile. Tot pe Facebook, de multe ori ni se solicită detalii despre felul în care pot fi plătite cărțile cumpărate”.

„La noi se poate plăti direct pe site, atunci când faci comanda”, ne-a spus Adrian. „Se mai poate plăti prin telefon, cu card bancar, tranzacție procesată tot de PayPal, prin transfer bancar, iar de curând cărțile se pot achiziționa și de la sediul nostru.”

„Aceasta este o noutate. Am avut foarte multe solicitări, oamenii își doresc să vadă cărțile, să le răsfoiască înainte de a le cumpăra. Cererile au venit în special din partea mămicilor, pentru cărțile pentru copii. Doreau să vadă cum sunt ilustrațiile din cărți, cum sunt coperțile, cum arată cartea, în general. Așa că am închiriat un birou, pentru a oferi un acces mai bun la cărțile noastre. Nu toți au posibilitatea să se conecteze oricând la Internet, nu toți sunt familiarizați cu modalitățile de plată on-line și am decis să venim în întâmpinarea oamenilor și să deschidem acest sediu. L-am amenajat cu rafturi, cărțile sunt structurate pe categorii, aceleași care sunt și pe site.”

Locul a fost ales ținându-se cont că în zona de nord a Londrei există o comunitate mare de români: „Așa ne-am decis să facem sediul în Edgware. Spre surprinderea noastră, lucrul acesta a prins și ne-am trezit cu clienți din afara Londrei. Sunt foarte încântați, entuziasmați atunci când văd o librărie românească în Londra.”

Vestea librăriei românești on-line din Londra a ajuns și în alte țări din Europa: „Am avut solicitări și din Franța și Italia, pentru cărți în limba română. Avem cumpărători din Scoția. Din ce în ce mai mulți sunt din afara Londrei, din Irlanda de Nord, Țara Galilor.”

Ca un bilanț al primelor nouă luni de activitate, Adrian Chiriță ne-a spus că au fost peste 650 de comenzi pe site, la care se adaugă comenzile prin telefon, comenzile de la sediu, plus de pe alte site-uri de profil pe care suntem prezenți.

„În aproximativ nouă luni nu am avut niciun retur”, ne-a spus Adrian. „Ceea ce înseamnă că facem lucrurile cu profesionalism, iar clienții sunt mulțumiți de serviciile noastre. Au fost două cazuri când cârțile au ajuns deteriorate sau au fost pierdute de curier, însă aceste lucruri nu s-au întâmplat din vina noastră. Suntem mulțumiți că există o cerere de carte pe care încercăm să o satisfacem. Totodată încercăm să creștem această cerere. Iar pentru ca oamenii să fie atrași, un factor important este prețul. Dorința mea este ca în viitorul apropiat să reușesc să vând cărțile la prețurile din România. Cred că este realizabil, cu un plan de afaceri bun, reducerea costurilor de transport și a altor cheltuieli și cu o creștere a volumului de vânzări.” Totodată, pentru că afacerea este în creștere, Cărți Românești face și promoții: „Am lansat reducerea de vară. Există o gamă variată de titluri, cu reducere de până la 70%.”

Adrian Chiriță a ținut să atragă atenția că cititul a devenit o activitate destul de rar întâlnită în rândul copiilor și tinerilor. „Lectura îl obligă pe cititor să își imagineze înțelesul cuvintelor, în vreme ce televizorul blochează procesul imaginativ, oferind imaginile de-a gata. Sunt studii care arată că informația de la televizor este procesată în mod diferit de către copii decât atunci când lecturează. Cititul îmbunătățește concentrarea, îmunătățește cunoștințele, exersează mintea, reduce stresul, dezvoltă gândirea analitică, îmbogățește vocabularul, îmbunătățește abilitatea de scriere. Pe termen lung, efectele scăderii acestei practici vor fi evidente”, a încheiat managerul singurei librării românești din Londra.

Mircea Maer

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Andrei Roșu, despre experiența traversării înot a Canalului Mânecii: „Este imposibil sa ai sub control totul”

Cremă de vanilie care nu îngrașă