in

Pâinea caldă de acasă, acum și la Londra. Marius Ionescu: „la noi se simte sufletul brutarului”

Ce are deosebit pâinea noastră? Este făcută manual, fără prea multe utilaje și se spune că atunci când pui suflet și pâinea va ieși bună. Este bună pentru că se simte «sufletul» brutarului în ea. Este bună pentru că este făcută cu «sudoarea» frunții”, ne-a mărturisit Marius Ionescu, cel care, de două luni, plămădește la Luton pâinea tradițională cu cartofi din Transilvania.

Pâinea noastră este făcută după aceeași rețetă ca și cea preparată pentru prințul Charles, atunci când se află la domeniul său din România. Este o femeie care vine special pentru a-i pregăti această pâine, tradițională”, a mai spus el despre produsul nou de pe piața londoneză.



Ideea brutăriei a început să se contureze încă de acum șase ani, când familia Ionescu a venit la Londra, din Sfântu Gheorghe, Covasna: „Nu găseam o pâine bună la Londra. Pâinii de aici îi lipsește tocmai gustul deosebit. La noi, când intri în brutărie, se simte mirosul acela de pâine, te simți ca acasă.”

„Așa că am început să aducem pâinea din țară. Aduceam 15 pâini cu tirul, le puneam la congelator și tot așa. Am un prieten care are o brutărie faimoasă în România, așa că am decis să începem această afacere. Sloganul brutăriei Diószegi din România este «Tradiție și calitate».”

„Tradiție, pentru că și tatăl, și bunicul partenerului nostru (al cărui chip se află chiar pe eticheta prodului principal) au fost brutari, iar calitate pentru că doar cu asta faci treabă. Dacă îți dezamăgești clienții, deja nu mai poți să stai pe piață”, este de părere Marius Ionescu.

Și astfel, pe 13 decembrie 2013, primele pâini Ionescu-Diószegi din Marea Britanie au început să iasă din cuptorul brutăriei de la Luton.

Nu a fost ușor, spune Marius, pentru că s-a lovit de problema spațiului: ”Când am ajuns aproape de semnarea contractului, ne-am dat seama că nu erau condiții acceptabile pentru noi.”

Nu ni se dădea voie să lucrăm noaptea, ceea ce este imposibil, pentru că nu deschideam un magazin, ci o brutărie, unde trebuie să se lucreze non-stop. Aici e foarte lejeră lumea, negocierile durează mult, nimeni nu se grăbește. Apoi am căutat un alt spațiu. Totul a durat cam un an, din momentul în care ne-am hotărât să deschidem brutăria.”

O rețetă din moși-strămoși

Despre pâinea pe care o trimite pe piața londoneză, Marius spune că este făcută după o rețetă foarte veche, îmbunătățită în timp de prietenul și partenerul său, Diószegi Lászlo, un faimos brutar din Transilvania.

Și totul pornește de la calitate: „Este foarte importantă calitatea făinii, dacă nu ai o făină bună, nu îți iese ce îți dorești. Aici nu am găsit făină de calitate. Dacă faci pâine cu ceea ce găsești pe piața britanică, iese cu totul altceva. Până și calitatea cartofilor lasă de dorit, iar prețul este foarte mare.”

„Așa că făina o aducem din Ungaria, iar cartofii din Germania. Se poate vorbi despre globalizare, pentru că rețeta este din Transilvania, cartofii nemțești, făina ungurească, iar pâinea este coaptă la Luton, Marea Britanie”, glumește el.

În România, pâinea se fabrică din 1996, brutăria fiind deschisă de către tatăl lui Laszlo, care a pornit cu doi oameni, o mașină și un cuptor. În 2002, afacerea a fost preluată de Diószegi Laszlo, iar acum sunt peste 200 de angajați, 26 de mașini și 12 cuptoare. Brutarii prepară peste 25 de feluri de pâine și 40 de sortimente de patiserie, care  se distribuie în mai multe orașe, între Cluj și București.

Brutăria Diószegi dețin și un record, pentru o pâine de aproape 100 de kilograme. Marius Ionescu ne-a dat detalii cu privire la acest subiect: „Vara trecută, la Szolnok, în Ungaria, a fost coaptă o pâine de 150 de kilograme, din păcate recordul nu a fost omologat, pentru că formele trebuiau făcute din timp, cu șase luni înainte.”

„În decembrie, la București, de Ziua Pâinii, Dószegi Laszlo a făcut o pâine de 96,6 kilograme, record omologat de World Record Academy ca cea mai mare pâine rustică/bio din lume «The World’s Largest Rustic Potato Bread»“.

Gândul lui Diószegi Lászlo, ne-a dezvăluit Marius, este să facă o pâine de 200 de kilograme. Există și posibilitatea ca pâinea gigant să fie scoasă din cuptor la Londra, unde este și sediul Guiness Book, însă totul va depinde de prevederile legislative de aici.

Calitatea e cea mai importantă

Cum începutul este greu în orice nouă afacere, familia Ionescu se ghidează acum după proverbul „cine se trezește de dimineață, ajunge departe.” Și asta pentru că distribuția este făcută de cei doi soți și începe dimineața, la ora 04.00, iar Marius nu a putut renunța încă la serviciul său din construcții.

„Afacerea noastră e în creștere, așa că trebuie susținută, iar asta nu se poate decât cu sacrificii. La ora 04.00 sunt la brutărie, pentru a începe livrarea, la unele magazine care deschid devreme, apoi soția continuă, eu plec la muncă și mă întorc la șapte seara. Dorm foarte puțin, dar altfel nu se poate. Mergem la magazine, lăsăm oferta de produse, iar datorită clienților putem să creștem, să mergem mai departe.”

„Pe pagina de facebook a companiei am solicitat clienților să ne dea adrese de magazine, pentru a putea aduce pâinea cât mai aproape de casa lor. Suntem deschiși și celor care doresc să ne contacteze pentru a distribui produsele noastre, momentan am primit o singură ofertă și suntem în negocieri.”

Acum, pâinea Ionescu-Diószegi poate fi găsită în special la magazinele românești, în zona de nord-est, până în Tottenham Hale, în Harrow, în Edgware, dar toate magazinele care o au pe raft se află pe pagina de facebook: Ionescu & Dioszegi Bakery.

Marius spune că au fost și unele probleme de fair-play din parte concurenței: „au făcut gălăgie la unele magazine, în sensul că de ce s-a primit la vânzare pâinea noastră. Dar asta nu mă sperie, cred că le este frică să nu avem un produs mai bun decât al lor.”

Cei doi brutari din Luton au venit din România și au peste 25 de ani de experiență. Marius Ionescu este de părere că atunci când dorești produse de calitate trebuie să lucrezi cu profesioniști, iar el are de gând ca la sfârșitul acestui an producția să crească la câteva mii de pâini pe zi, de la câteva sute, cât este la acest moment. Asta se va întâmpla și prin diversificarea gamei de produse.

Brutăria Ionescu-Dioszegi a scos deja pe piață o franzelă și, în scurt timp, va produce și pâine neagră. Cu timpul, la Luton vor fi preparate toate cele 25 de feluri de pâine și cele peste 40 de sortimente de produse de patiserie ale brutăriei din Sfântu Gheorghe.

“Calitatea va fi tot timpul pe primul loc și primim tot mai multe aprecieri de la clienți, iar asta ne bucură, pentru că înseamnă că suntem pe drumul cel bun, lumea a început să ne cunoască”, a încheiat Marius Ionescu.

Mircea Maer

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

(Video) Cum au fost vândute cele două românce pentru a se prostitua în UK. Anchetă la Sibiu în urma devăluirilor din presă

Un deputat PDL solicită răspunsul ministrului de Externe cu privire la suspendarea împrumuturilor pentru studenții români