in

“Românii din UK nu-și cunosc drepturile”



Mădălina Grigorie a plecat din România pentru prima oară când avea 22 de ani, în 2009, pentru un internship pe political campaigning în Bruxelles. După o experiență belgiană cu suișuri și coborâșuri, a decis “să mai acorde o șansă țării natale”. România nu a reușit să o recucerească. La mai puțin de un an și-a făcut din nou bagajele cu destinația Marea Britanie, unde se împarte între un job full time și acțiuni de voluntariat, printre care și susținerea campaniei electorale a actualului primar al Londrei, Boris Johnson.

“Am plecat din România pentru că nu mi-a plăcut faptul că sistemul este corupt. Oricât de bun ai fi și oricât de mult ai munci nu ești apreciat la adevărata valoare și nu ești promovat. Am lucrat și pentru stat și pentru privat și nu este nicio diferență. Văd cât de greu le este părinților mei și nu îmi doresc ca România să fie țara unde îmi voi crește copiii”, spune Mădălina.

În Londra nu a ajuns cu “prea multe gânduri, așteptări sau un plan concret de acțiune”. A venit aici pentru că sora ei studia în Londra, știa foarte bine limba engleză și considera că îi va fi ușor să se adapteze. Lucru care de altfel s-a și întâmplat, dar abia după ce a reușit să depășească surpriza discriminării provocate de faptul că e româncă.

“Mă așteptam ca lucrurile sa fie dificile la început, dar am sperat să pot găsi pentru început un internship plătit pe domeniul politic sau pe comunicații unde aveam experiență”. Mădălina a absolvit în țară facultatea de Studii Europene și Relații Internaționale la SNSPA și deține și un master în Management de Proiect. Însă diplomele de acasă nu i-au fost de foarte mare ajutor în debutul experienței britanice. Sau cel puțin nu suficiente pentru a-i deschide ușile unei cariere în politică.

“Sincer, a fost foarte greu să îmi găsesc de muncă aici pe domeniul politic sau de relații internaționale. Datorită recesiunii este greu pentru un britanic să își găsească de muncă, cu atât mai mult șansele pentru un străin sunt mai mici. Din păcate, și aici, ca și în România, se merge pe sistemul de recomandare, așa că șansele de a intra în sistem sunt scăzute pentru un străin”, spune tânăra.

Carieră în comunicare

Nu s-a dat bătută și, după câteva joburi temporare în diferite domenii cum ar fi administrativ sau fashion, a obținut un post de Coordonator de Evenimente într-o firmă de IT. Departe de lumea politică, dar foarte aproape de cea a comunicării unde avea suficientă experiență acumulată. “Am fost la un interviu unde am fost aleasă dintre 500 de candidați, deci pot spune că sunt norocoasă. Sau ca am avut calificările potrivite. Pe scurt, jobul meu implică organizarea de conferințe în domeniul IT, mai exact pe sectorul de spectru radio. Este primul job serios pe care îl am aici în UK. De curând am organizat “Middle East Spectrum Conference” în Bahrain și a fost un succes total. Și pe plan personal a fost un record, pentru că am reușit să organizez un eveniment cu aproximativ 100 participanți fără niciun ajutor extern. Firma la care lucrez este încă la început și nu are mulți angajați așa că a trebuit să fiu time-efficient și să mă organizez foarte bine pentru a reuși să duc tot proiectul la capăt”.

Voluntariat

Când nu e prinsă în proiectele de la job, tânăra își dedică timpul voluntariatului. Despre acest lucru spune că a ajutat-o să descopere oameni minunați de la care a învățat mult pe plan profesional și personal. “Voluntariatul este, de asemenea, o bună oportunitate de a mai câștiga niște experiență pe domeniul pe care ești focusat și de a te integra într-o comunitate. M-am simțit primită cu căldură deși nu sunt cetățean britanic și am descoperit că părerile mele sunt ascultate, deși sunt un simplu voluntar. Este un boost pentru încrederea în sine, iar o acțiune de voluntariat este un lucru pozitiv pentru CV”, argumentează aceasta.

În plus, Mădălina mai spune că timpul, mai precis lipsa lui, nu ar trebui să împiedice voluntariatul. “Am descoperit că dacă ai pasiune pentru ceva, întotdeauna găsești timp. Fac parte din echipa de campanie a lui Boris Johnson și am ales în mod deosebit acest program de voluntariat pentru că susțin principiile pe care își bazează campania. Am urmarit îndeaproape cariera sa politică și ceea ce a reușit să facă pentru Londra și consider că este cel mai bun candidat la funcția de primar și anul acesta.”

Dincolo de opțiunile politice ale românilor din Londra, Mădălina le recomandă acestora să nu-și irosească dreptul de vot pentru alegerile locale și să se înscrie pe listele de vot până pe 18 aprilie. Subiectul l-a adus în discuție și pe platformele online de comunicare ale comunităților românești din UK, dar recomandarea făcută românilor de a vota la alegerile locale de aici i-a fost ignorată.

“Multă lume a spus că nu este interesată, că nu ajută cu nimic faptul că votează. Ceea ce mă face să cred că mentalitățile prăfuite din România încă persistă din păcate. Cu toate că a fost la diferite evenimente românești unde lumea lăsa impresia că se simte ca acasa, mi se pare ca românii nu au învățat prea multe de la englezi, și anume, mi se pare că încă nu ne dăm seama că avem drepturi și nu cunoaștem îndeajuns care sunt acestea.”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Al-Qaida ameninţă că va ataca Marea Britanie

România la târgul de carte din Londra