in

Victime ale abuzurilor în familie

La începutul lunii, la sediul Iraqi Centre for Integration & Cohesion (ICIC) din Wembley, a avut loc serbarea Zilei Internaționale a Femeii, manifestare organizată de către Fundația West London Refugee Women’s Forum (WLRWF). Probabil că puțini știu că în cadrul  WLRWF activează de multă vreme și o echipă de românce inimoase.



Iris Radulian, Camelia Rusu și Cristina Haicu fac parte dintr-un comitet care a propus un proiect de combatere a violenței casnice și abuzurilor la care sunt supuse româncele din UK în propriile familii.

Reprezentanta WLRWF, Hannah Field, încântată de idee, a aderat la implementarea acestui proiect. Astfel s-a născut proiectul HANNAH4YU.

La manifestarea de la ICIC au participat peste 200 de femei, reprezentanți ai consiliilor districtuale din partea de vest a Londrei, sponsori etc. Tot cu acest prilej, WLRWF a sărbătorit și un deceniu de activitate. WLRWF are o bază de date ce cuprinde aproximativ 3000 de nume de femei care au beneficiat de-alungul timpului de servicii de consiliere din partea specialistelor voluntare care muncesc în cadrul fundației.

“Avem o capacitate destul de mare de oferire a serviciilor de educare și consiliere în cadrul WLRWF. Cele care apelează la noi beneficiază de servicii care le ajută să se integreze în comunitate. în primul rând aceasta se datorează muncii susținute a voluntarelor noastre care se dedică sprijinirii femeilor aflate în dificultate. Numai că pe lângă această muncă mai este nevoie și de un suport financiar. â

Este extrem de important să putem sprijini dezvoltarea proiectelor noastre prin aporturi financiare care să vină de la membrii comunităților. Prin munca noastră noi încercăm să oferim  speranța pentru o viață mai bună femeilor care ne cer ajutorul”, ne-a declarat Hanna Field, chairperson charity WLRMWF.

 

Prociet pentru românce

 

Proiectul HANNA4U este proiectul inițiat de un grup de inițiativă format din 10 persoane, care se adresează în special femeilor românce din Marea Britanie, victime ale violenței în familie.

“Proiectul HANNA4U a apărut ca urmarea unor dicuții avute cu doamna Cameila Rusu, patroana de la Restaurantul Dracula House, care a remarcat că nu de puține ori femeile care însoțesc bărbații români veniți la muncă  în Regatul Unit sunt victime aleviolenței domestice. Din păcate acestea, rupte de familie, de prieteni, de rude nu știu unde să meargă să se plângă atunci când sunt bătute, abuzate sau umilite de către soții lor. Nu știu limba și le e frică să se ducă la poliție dacă sunt bătute.

Le e teamă fiindcă bărbatul le spune că vor fi expluzate, fiindcă nu au acte. Acest proiect vine tocmai în întâmpinarea acestui gen de întâmplări nefericite din viața acestor femei. Proiectul oferă consultanță celor ce doresc să obțină acte de muncă și ședere în UK. Acest serviciu este gratis. Tot această firmă va ține și seminarii de informare a statutului legal. Sfătuire și consultanță, dar nu reprezentare”, ne-a declarat managerul proiectului, Iris Radulian.

Pe lângă aceasta, proiectul mai oferă cursuri gratuite de limba engleză, cursuri vocaționale de redactare a CV-ului, de planificare a carierei, consiliere psihologică și sprijin emoțional. Tot în cadrul proiectului se vor organiza seminarii pe teme de larg interes care au vedere pe lângă modalități de succes în a găsi un job și drepturile românilo în UK și sfaturi pentru părinți în vederea găsirii unei școli sau grădinițe pentru copii lor, și nu în ultimul rând sfaturi de înfrumusețare pentru femei.

Adăpost pentru femei

Pentru unele cazuri mai complexe, ințiatorii proiectului HANNA4U au în vedere elaborarea unui alt proiect mai amplu. “Pentru viitorul proiect ce urmează să-l clădim împreună, și anume crearea unei platforme a comunității românești, unde vom avea un număr mare de membrii, firma noastră va oferi servicii contra cost dar cu discount persoanelor ce necesită aplicații de tip NIN, blue-card yellow card… etc. Noi avem o experiență considerabilă în acest domeniu și putem asigura intrarea în legalitate a celor aflați în dificultate”, ne-a declarat un alt voluntar implicat în proiect, Cristina Haicu, directorul firmei Priority Point.

Probabil că femeile aflate în astfel de situații critice nu puteau primi un mărțișor mai frumos de ziua lor decât acest proiect care vine să le întindă o mână de ajutor. Conform însă inițiatorilor, țelul final al acestui proiect este înființarea unui adăpost pentru femeile abuzate.

“Este un lucru extraordinar ce s-a întâmplat acum la fundație. Peantru a putea include și femeile românce în proiecte de incluziune socială, Hannah a schimbat numele asociației de caritate, adăugând litera “M” de la migrație, pentru că româncele nu au statut de refugiate, ele fiind doar emigrante. Este un gest absolut fabulos! Am discutat cu foarte multe femei aflate în situații dificile.

Pe lângă această consiliere, cursuri de limbă engleză, cele de informare etc., femeile au nevoie de un loc unde să se refugieze în situații limită. Dacă merg la poliție le îndrumă în centre de acest gen dar cu adresabilitate pentru femeile asiatice. Acolo însă bietele femei se simt stinghere, abandonate, nu cunosc limba… e dificil.

Ce avem noi nevoie în primul rând este un spațiu pentru un charity-shop, care să ne aducă fonduri suficiente în rima fază, după care să putem înființa un adăpost pentru mama și copil. Fiindcă este adevărat, sunt multe cazuri de femei românce, victime ale violenței domestice aici în Londra. Credeți-mă, chiar dacă nu se știe prea multe despre acestea, nu înseamnă că ele nu există”, ne-a explicat Camelia Rusu.

Alte proiecte

Membrii comitetului de ințiativă mai spun că au în derulare și alte proiecte care au centrul lor viața comunității românești din Marea Britanie și care au găsit ecou în rândul oficialităților românești. “Săptămâna aceasta am fost la Ambasada României și am găsit sprijin moral pentru proiectele noastre, Excelența Sa  Ion Jinga felicitându-ne pentru ințiativă și oferindu-ne și unele idei extrem de folositoare.

De asemenea, vreau să menționez că noi în cadrul WLRWF mai avem în derulare încă două proiecte. Unul dintre ele, EDIT este în anul trei al derulării și are în vedere organizarea de work-shop-uri de instruire în șase țări europene printre care se numără și România în vederea unui schimb de experiență privind rezultatele unui sistem de integrare socială a minorităților. La noi grupul țintă îl reprezintă comunitatea rromă.

Celălalt proiect, care este depus la Bruxelles pentru finanțare, are în vedere organizarea unor cursuri de instruire aici în Anglia, pe o perioadă de 30 de zile oferite tinerilor studenți din România, proveniți din domeniul învățământului și psiho pedagogiei”, ne-a mai povestit project-managerul, Iris Radulian. Inițiativele de până acum dovedesc astfel că societatea civilă începe să prindă viață și rândul comunității românești din Marea Britanie.

Doina Ganea

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Mare Britanie paralizată de ninsori și ploi torențiale

Garanție de o mie de lire sterline pentru imigranți