in

Video – Titus Corlățean după discuțiile cu William Hague: Românii sunt apreciați în Marea Britanie

Ministrul de Externe al României, Titus Corlățean, și cel al Marii Britanii, William Hague, au discutat, joi, 10 octombrie, despre modul în care România și Marea Britanie vor colabora pentru a preveni “potențiale abuzuri” ale dreptului la liberă circulație a muncitorilor în interiorul spațiului comunitar, informează MAE.



În cadrul întrevederii de la Londra, Hague a recunoscut “contribuția pozitivă pe care majoritatea românilor din Regatul Unit o au la dezvoltarea economiei britanice”, în contextul ridicării restricțiilor pentru români pe piața muncii, de la 1 ianuarie 2014. Această declarație a fost inserată, pentru prima dată, într-o scrisoare comună a miniștrilor de Externe român și britanic.

Cei doi au apreciat că principiul liberei circulații în UE este o parte importantă a pieței unice și au subliniat “importanța colaborării pentru a preveni potențiale abuzuri. “Am fost de acord ca oficiali britanici și români să caute modalități de a formaliza această cooperare”, se arată în scrisoarea comună a celor doi miniștri.

Corlățean a declarat că România nu acceptă retorica rasistă a unor politicieni și ziare din Marea Britanie și are nevoie de o poziție europeană tot mai fermă în această privință. El a mai spus că atitudinea asociațiilor românești și a presei de limba română ajută foarte mult la crearea unei imagini bune pentru românii din UK.

De asemenea, în cadrul unei întâlniri cu ziariști ai presei românești din UK, Corlățean a mai spus că nu crede într-o invazie a românilor și a dat exemplu perioada de după aderarea la UE, când aceștia nu au plecat masiv către Occident.

El a mai declarat că principiul mobilității pieței muncii din Uniunea Europeană a dus la creșteri economice în statele membre și nu la turism pentru beneficii sociale.

Discuțiile au mai vizat și prioritățile comune de politică externă, incluzând Siria, Parteneriatul Estic și Balcanii de Vest. “Vom continua să cooperăm îndeaproape pentru a împărtăși experiențele noastre în ceea ce privește gestionarea cazurilor de condamnare la pedeapsa cu moartea în state terțe, precum și în ceea ce privește digitalizarea serviciilor notariale și de documentare,” au mai transmis Corlățean și Hague.

Vizita de două zile a șefului diplomației românești în capitala Marii Britanii, a mai cuprins discuții cu ministrul Kenneth Clarke, responsabil cu politici și strategii în domeniul economic, Douglas Alexander, ministru al afacerilor externe în cabinetul “din umbră” al Partidului Laburist, Baroneasa Frances D’Souza, speaker-ul Camerei Lorzilor,  Lordul Davies of Stamford, președintele Grupului Parlamentar Mixt Marea Britanie – România.

Clarke, la fel ca și William Hague, a reconfirmat decizia deschiderii pieței muncii britanice pentru lucrătorii români, de la 1 ianuarie 2014. De asemenea, Corlățean a susținut un discurs la Royal United Services Institute for Defence  & Security Studies (RUSI), având ca temă “Europe’s Eastern Partnership: the prosperity and security agendă”.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Drepturi ale persoanelor arestate (I)

Românii se duelează în campionatele Europei