in

Zmărăndescu: Vă aştept pe Wembley!



Luptătorul român Cătălin Zmărăndescu va lupta pe 21 mai, pe arena Wembley din Londra, cu Sharif Mohamed Ali, în cel mai popular circuit de full-contact din Europa, organizat de BAMMA (British Association of Mixed Martial Arts). “Îmi doresc foarte mult să fie cât mai mulţi români care să mă susţină. Vă aştept pe 21 mai pe Wembley Arena să mă susţineţi iar la sfârşitul meciului să ne bucurăm împreună”, transmite Cătălin românilor prin intermediul ziarului nostru.

 

Cătălin Zmărăndescu, 38 ani, născut la Bucureşti, face sport de la vârsta de 7 ani. A început cu rugby, apoi a practicat lupte libere la clubul Steaua. În paralel cu luptele, practica artele marţiale şi boxul. Are în palmares titluri de campion naţional la wushu, thaibox, kempo, multiplu campion la lupte libere, medaliat la balcaniadă (locul 2) la lupte libere, vicecampion mondial şi european wushu. Este campion european kung-fu şi a ocupat locul 3 la cupa mondială de woako full contact. În afara concursurilor a susţinut foarte multe meciuri pride şi mix martial arts, meciuri de box profesionist şi meciuri de free fighting.

Fostul bodyguard al lui Gigi Becali – poziţie care i-a adus o grămadă de necazuri -, după ce a luptat o perioadă în competiţiile K1, acum este hotărât acum să ajungă în topul sportivilor din MMA (Mix Martial Arts), cel mai sângeros sport, unde luptătorii se bat într-o cuşcă.

Cătălin Zmărăndescu se află acum la Londra, unde întreprinde un stagiu de pregătire cu antrenorul Eddie Kone, care l-a supravegheat şi la Bucureşti, în această lună. L-am întrebat care este diferenţă dintre K1 şi MMA. «MMA combină mai multe stilurile de luptă: thai box, kick box, jiu jitsu etc. Pe scurt este “bătaie în toată regula”. Bineînţeles că există şi o diferenţă de regulament, în K1 nu ai voie de exemplu să te baţi la sol, nu ai voie să loveşti în anumite părţi ale corpului, pe când în MMA ai mai multe libertăţi, se închide cuşca şi te baţi cum ştii mai bine.

În galele MMA sunt 3 reprize a câte 5 minute fiecare, iar în cazul luptelor pentru titlu sunt 5 reprize, a câte 5 minute fiecare, cu câte un minut pauză. Pe Wembley Arena voi lupta 3 reprize, iar dacă voi câştiga se va aranja imediat un meci pentru titlul mondial la categoria grea, titlul fiind vacant.»

Care este programul zilnic de antrenament? «În total mă antrenez cam 6 ore pe zi împărţite în trei reprize şi am 4 antrenori, fiind vorba de arte marţiale mixte, câte un antrenor pentru fiecare stil în parte. Dimineţile, între 9.00-12.30 sunt exerciţii pentru condiţia fizică, alergare, sau alergare şi forţă. În cea de-a doua repriză de antrenamente ne ocupăm de tehnică, tactică de luptă, pregătire meci, coordonare etc. Seara fac jujitsu sau thai box sau kick box, depinde de programul prestabilit de către antrenor. Mă antrenez până la epuizare. Îmi doresc să mai slăbesc în jur de 5 kg astfel încât să am greutatea la care mă simt cel mai confortabil să lupt, cam 107 kg.»

Imigrant? Da!

Cătălin se află în Anglia din septembrie 2010. Spune că s-a adaptat destul de bine cu viaţa londoneză şi mai ales cu programul clubului de care aparţine în prezent. Are patru antrenori personali şi un maseor. A ales să se întreneze în străinătate, pentru că în România, spune el, sunt foarte puţini antrenori buni în arte marţiale şi toţi au orgolii foarte mari.

Clubul cu care are contract acum se numeste Ultimate Fitness Centre şi unul din proprietari este Eddie Kone, un vechi prieten de-al lui Cătălin Zmărăndescu. Luptătorul român se antrenează atât cu Eddie Kone, cât şi cu alţi foşti campioni mondiali (chiar un dublu campion mondial la kick box) în arte marţiale. Eddie s-a împrietenit cu Zmărăndescu acum câţiva ani, iar în momentul în care Cătălin a avut probleme, Eddie a fost cel care a avut ideea de a-l înscrie la competiţiile BAMMA.

Meseria de bodyguard al lui Becali i-a adus necazuri. În 2009 a fost arestat pentru 29 zile, pentru că i-ar fi sechestrat pe hoţii care i-au furat maşina patronului Stelei. În urma problemelor pe care le-a avut, a “dat faliment”, a rămas fără bani, a divorţat de soţie, şi a trebuit să ia o decizie. Foarte mulţi “prieteni” l-au abandonat şi cel mai serios ajutor pe care l-a primit a fost din partea lui Eddie.

Nu a mai vrut sa fie bodyguard şi s-a întors la vechea lui dragoste. Nu s-a gândit vreodată că va mai lupta, dar lucrurile s-au schimbat. Londra este o nouă şansă pe care i-o oferă viaţa, o renaştere.

A fost foarte grea decizia de a pleca din România, pentru că asta înseamnă să stea departe de cei doi copii. Până nu demult, făcea naveta, trei săptămâni în România, trei în UK şi tot aşa.

L-am întrebat dacă o face pentru bani: răspunsul a fost că luptă pentru copii, ei sunt motivul pentru care merge mai departe şi încearcă să se ridice. S-a reapucat de sport pentru a le oferi de toate. Are tatuate chipurile lor pe pumni şi este foarte mândru când vorbeşte despre ei.

Consideră că în Anglia are mai multe şanse, doreşte să câştige gala de pe 21 mai nu doar pentru bani, ci pentru “uşile” ce se vor deschide: marile organizaţii MMA din America sunt cu ochii pe competiţiile organizate de BAMMA. Se gândeşte să-şi facă un viitor în artele marţiale mixte, să ajungă să se lupte în competiţiile din America, să ia titlul mondial. Iar banii pe care i-ar câştiga se vor duce la copii şi în investiţii: îşi doreşte propria sală de fitness şi de antrenamente în arte marţiale, în nord vestul Londrei, la care să vină în special copiii români din UK.

Îşi doreşte să se stabilească în Uk cu condiţia ca în viitor să îşi aducă şi copiii. Consideră că în Anglia aceştia vor avea mai multe şanse să facă ceva în viaţă, mai ales că sunt talentaţi. Nu doreşte ca aceştia să se mute în Londra doar pentru a fi cu el, dintr-un motiv egoist, ci pentru a profita de oportunităţile pe care ţi le oferă această şansă. De fapt, se gândeşte să îşi aducă în UK şi părinţii!

L-am intrebat daca se consideră un imigrant: a ezitat, nu a ştiut ce să răspundă, dar a admis că din moment ce plăteşte chirie şi are contract cu club din UK, şi că îşi doreşte să se stabilească aici, da, este un imigrant.

Ai nevoie de galerie românească? – ţi-ar plăcea să se strige din tribune: Zmărăndescu!!

«Oooo, daaaa. Când sunt acolo în cuşcă şi simt că nu mai pot şi aud că mi se strigă numele este ca şi cum cineva cu un ac în fund: şi imediat îmi revin şi parcă prind mai multă forţă şi devin mai determinat. Îmi doresc foarte mult să fie cât mai mulţi români care să mă susţină. Sunt foarte mulţi fani care vor veni din România la gala din 21 Mai. Gala aceasta poate deschide un nou capitol pentru mine şi fanii mei ştiu asta şi destul de mulţi vor parcurge 3000 km pentru a mă susţine.»

Mesaj pentru românii din UK

“Cu dragoste şi respect pentru toţi românii din UK. Vă aştept pe 21 mai pe Wembley Arena să mă susţineţi iar la sfârşitul meciului să ne bucurăm împreună. Vă pupă Cătă” În gala de la arena Wembley din 21 mai va mai lupta un român, Valentino Petrescu, stabilit în Regatul Unit de peste 15 ani, care îl va avea ca adversar pe brazilianul Joao Paulo de Souza.

 

Larisa Aramă

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Inagurarea centrului de pregătire PiLON

Ce facem dacă ne pierdem actele