in

Avertisment OMS: Coronavirusul „nu este sub control, pandemia se înrăutățește”. 11,8 milioane de cazuri la nivel mondial


Numărul total de cazuri de coronavirus la nivel mondial s-a dublat, în ultimele șase săptămâni, anunță OMS.

COVID-19 nu este sub control în cea mai mare parte a lumii, iar în realitate pandemia se înrăutățește, potrivit șefului Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus a mai declarat că numărul total de cazuri de coronavirus la nivel mondial s-a dublat în ultimele șase săptămâni.

De asemenea, răspândirea COVID-19 nu arată semne de încetinire în țările cele mai afectate – SUA, Brazilia și India.

Dr. Tedros a spus: „Virusul a dezvoltat sistemele de sănătate în unele dintre cele mai bogate națiuni ale lumii, în timp ce unele țări cu mijloace modeste au avut un răspuns de succes”.

„Știm că atunci când țările adoptă o abordare cuprinzătoare bazată pe măsuri fundamentale de sănătate publică – cum ar fi descoperirea, izolarea, testarea, tratarea cazurilor, urmărirea contactelor și carantina – focarul poate fi ținut sub control. Dar în majoritatea țărilor lumii virusul nu este sub control. Situația se înrăutățește”, a mai declarat el, citat de Sky News.

Anglia: Se redeschid saloanele de înfrumusețare, cele de tatuaj și spa-urile. Urmează piscinele și sălile de sport

„Peste 11,8 milioane de cazuri de COVID-19 au fost raportate până acum la OMS. Peste 544.000 de vieți s-au pierdut. Iar pandemia continuă să se accelereze”, a conchis dr. Tedros.

Avertismentul vine la doar o zi după ce Donald Trump a anunțat oficial că retrage SUA din Organizația Mondială a Sănătății.

Trump a avertizat în mai că SUA „își încheie relația” cu organismul mondial, acuzându-l că nu a răspuns în mod adecvat la COVID-19 și că se află sub „controlul total” al Chinei.

În timp ce multe țări își orientează acum atenția asupra unui posibil al doilea val, SUA, India și Brazilia se luptă să treacă de primul.

Cea mai afectată țară este SUA, unde peste trei milioane de oameni au contractat virusul – ceea ce înseamnă că aproape una din 100 de persoane a fost confirmată ca fiind infectată – iar 131.000 au murit.

Președintele provizoriu al Boliviei, Jeanine Anez, și vicepreședintele din Venezuela, Diosdado Cabello, au fost testați pozitiv, după ce liderul Braziliei a fost confirmat cu COVID-19.

Ministerul Sănătății din Bolivia a declarat că țara are 42.984 de cazuri confirmate și 1.577 de decese și înregistrează o creștere a numărului de noi infecții.

Și Tokyo a înregistrat o creștere a cazurilor. Guvernatorul Yuriko Koike a declarat: „Este un apel la vigilență. Trebuie să fim atenți pentru a răspândi în continuare infecțiilor”.

Numărul cazurilor de coronavirus la Viena a crescut, 36 de noi infecții în ultimele 24 de ore

Hong Kong a închis toate școlile ca răspuns cazurile în creștere de coronavirus.

După două nopți de proteste anti-restricții în Serbia, autoritățile au interzis adunările în masă în capitala Belgradului.

Serbia, cu o populație de aproximativ 6,9 milioane, a confirmat peste 17.000 de cazuri de coronavirus, inclusiv 341 de decese.

„Sistemul de sănătate de la Belgrad este aproape de colaps”, a declarat Ana Brnabic, premierul Serbiei.

Guvernul Regatului Unit a scos Serbia din lista de țări din care oamenii se pot întoarce sau vizita Anglia fără a intra în auto-izolare.
Marea Britanie: Carantina obligatorie se încheie pentru 70 de state și teritorii. România nu este printre ele

UE a avertizat cetăţenii britanici să se pregătească pentru controale amănunţite la frontierele europene