Premierul Boris Johnson a făcut în această seară, 22 ianuarie, afirmația șocantă că varianta Kent a coronavirusului ar putea fi cu 30% mai mortală decât versiunile anterioare – dar nu a furnizat nicio dovadă în acest sens.
Consilierul științific șef al guvernului, Sir Patrick Vallance, a spus la rândul lui că datele sugerează că noua tulpină ar putea crește riscul de deces cu 1% până la 1,3%, pentru cei de 60 de ani, dar a recunoscut că „dovezile nu sunt încă puternice”.
O creștere cu 30% a riscului de deces nu înseamnă că 30% dintre cei bolnavi vor muri, ci este o creștere relativă, a explicat Sir Patrick, potrivit Daily Mail.
Alte 40.261 de teste pozitive au fost înregistrate astăzi, în scădere cu aproape 30% față de săptămâna trecută. S-au înregistrat, de asemenea, 1.401 de decese, în creștere cu doar 9,5% față de vinerea trecută.
Noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie se extinde cu repeziciune în întreaga lume
Boris Johnson a avertizat însă că NHS este încă sub o presiune uriașă și că restricțiile vor fi ridicate numai atunci când va fi „sigur”.
Cu toate acestea, grupul de 70 de deputați conservatori, membri ai Covid Recovery Group, îndeamnă guvernul să înceapă relaxarea până cel târziu pe 8 martie – când vaccinarea celor mai vulnerabile grupuri ar fi trebuit să se încheie.
Noua variantă a virusului a fost deja observată în 60 de țări, inclusiv în SUA, Australia, India, China și Arabia Saudită. Consilierii științifici ai guvernului cred însă că vaccinurile apărute vor funcționa împotriva acestei tulpini – dar pot fi mai puțin eficiente împotriva mutațiilor din Africa de Sud și Brazilia.
Continuă și problemele financiare ale Regatului Unit, care a împrumutat mai mult de 34 miliarde de lire sterline în decembrie, în timp ce se luptă să mențină milioane de locuri de muncă și să ajute firmele afectate.
Între timp, comitetul al Covid al guvernului urmează să ia o decizie cu privire la introducerea „hotelurilor de carantină” săptămâna viitoare – toate sosirile fiind potențial obligate să se izoleze timp de 10 zile în aeroporturi, în încercarea de a împiedica importarea mai multor „super-tulpini” de Covid.