Obezitatea ar putea duce la complicații majore în cazul infecției cu noul coronavirus, spun mai multe studii. Unul dintre acestea a demonstrat că obezitatea este cea mai comună comorbiditate pentru pacienții sub 64 de ani care sunt internați în spital.
„În terapie intensivă am primit cel mai frecvent persoane supraponderale și obeze. Sunt pacienții cel mai dificil de tratat”, spun medicii de anestezie și terapie intensivă.
Greutatea excesivă înseamnă factor de risc pentru orice infecție virală. Nu doar pentru COVID-19, relatează Ştirile Pro TV.
“Obezitatea implică din nou hipertensiune arterială, diabet, toleranță alterată la glucoză, un fel de prediabet, sunt modificări care trebuie tratate și sunt factori de risc pentru orice infecție virală, iar acum în mod special pentru infecția COVID-19”, spune Andreea Vlădău medic specialist pneumolog.
Frecvent, un supraponderal suferă de apnee în somn, adică i se oprește respirația în timpul somnului. Aceasta înseamnă că toate celulele se oxigenează slab, în mod normal. În cazul unei infecții, cum e cea cu COVID-19, care implică deficit de oxigen, cantitatea de oxigen poate scădea dramatic.
“În cazul infecției cu nou coronavirus, inflamația este dublă”
Medicul șef de secție anestezie și terapie intensivă din cadrul spitalului Colentina confirmă numărul mare de supraponderali ajunși la terapie intensive.
“Am avut persoane cu obezitate gradul 2, 3 cu regularitate. Noi primim în terapie intensivă pacienți foarte gravi, care au necesar de oxigenoterapie cu flux înalt, de ventilație cu mască. Este o ventilație pe mască, dar care se face cu ajutorul unui aparat de ventilație”, a declarat Lelia Iliescu, şef secție ATI, spitalul Colentina.
Un supraponderal nu suferă doar fizic din cauza cantității de grăsime. Sistemul imunitar începe să lucreze împotriva lui. Celulele imune, numite macrofage, se infiltrează masiv în țesutul gras, situat între organele interne. Aici, generează inflamație, care contribuie la rezistența la insulină și diabet. În cazul infecției cu nou coronavirus, inflamația este dublă. Aceasta ar fi una dintre explicațiile pentru care obezii pot ajunge ușor la insuficiență pulmonară, spune expertul virusolog Carmen Chifiriuc.
“La aceste persoane răspunsul inflamator poate să fie exacerbat mult mai ușor decât la o persoană ne-obeză. Exact cum ne speriem noi într-o situație de stres și răspundem exagerat, la fel și sistemul nostru imunitar în loc să fie un răspuns imun protector este un răspuns imun distructiv”, continuă virusologul.
De acum înainte, vom trăi alături de noul coronavirus. Din acest motiv, medicii recomandă persoanelor supraponderale să își diagnosticheze boala și apoi să înceapă programe medicale de pierdere ponderală. Înseamnă prevenție și pentru infecțiile virale.
Ce spune studiile
În Franța, conform unui studiu pe 124 pacienți infectați cu COVID-19, jumătate dintre cei care au ajuns la terapie intensivă erau în indicele de obezitate. Practic, cu cât indicele de masă corporală este mai mare, cu atât crește șansa ca pacientul să aibă nevoie de ventilație mecanică.
În Marea Britanie, un studiu mai mare, pe 6.720 pacienți, notează că 75% dintre cei care au ajuns la terapie intensivă sunt supraponderali sau obezi (totuşi, trebuie spus că la nivel național, 67% din adulții din UK sunt cel puțin supraponderali, deci media nu este foarte diferită).
Un studiu larg, bazat pe date din SUA, descrie obezitatea ca un factor de risc anterior necunoscut, o comorbiditate extrem de importantă, și un element care trebuie luat în considerare în mod serios.
Pe cont propriu, nici unul dintre aceste studii nu este suficient pentru a ne face o părere clară despre obezitate. Dar luate împreună, aceste studii (împreună cu multe alte rapoarte din țări din toate colțurile planetei) fac un argument puternic care leagă obezitatea de severitatea cazurilor de COVID-19.
Un studiu pe 3.615 pacienți din New York concluziona că dacă ești obez, șansele tale să ajungi la terapie intensivă sunt de două ori mai mari.
Dacă suferi de obezitate severă, șansa e de 3,6 ori mai mare. Același studiu concluziona că la cei peste 60 de ani, obezitatea este un risc mult mai mic, pentru că deja factorul vârstă te plasează în grupa de risc.
Cum calculezi indicele de masă corporală
Indicele de masă corporală se calculează astfel: se ia calculează pătratul înălțimii în metri, și apoi se împarte greutatea corporală la acest rezultat. În general, o greutate normală este asociată unui IMC de 20-25. Un indice de 25-30 este considerat supraponderal, iar ceea ce este peste 30 este considerat în limita de obezitate. Un IMC peste 35 este considerat obezitate severă.