Vaccinul dezvoltat de compania AstraZeneca, în colaborare cu Universitatea Oxford, are aceeași eficacitate împotriva tulpinii Kent a coronavirusului ca și în cazul celorlalte variante aflate anterior în circulație, a anunțat universitatea britanică, transmite Reuters.
Tulpina britanică, identificată pentru prima dată în Kent, sudul-estul Angliei, este mai contagioasă, ceea ce a determinat multe state să restricționeze călătoriile din și în Marea Britanie.
Simultan cu restricțiile impuse luna trecută după un nou vârf al infectărilor provocat de această tulpină, Marea Britanie a început administrarea vaccinului de la AstraZeneca. Până în prezent, peste 10 milioane de oameni au primit o primă doză de vaccin, AstraZeneca sau Pfizer.
Potrivit responsabililor, se crede că vaccinurile sunt eficiente împotriva variantelor aflate în circulație în țară.
Programul de vaccinare din UK, inspirat dintr-un film de Hollywood
„Datele din studiile noastre cu vaccinul ChAdOx1 în Regatul Unit arată că vaccinul nu protejează doar împotriva virusului pandemic originar, ci protejează și împotriva noii variante B.1.1.7, care a provocat o creștere a incidenței bolii de la sfârșitul lui 2020 în Marea Britanie”, a declarat Andrew Pollard, investigatorul șef al studiului realizat de Oxford.
La rândul său, Sarah Gilbert, unul din cercetătorii care au dezvoltat vaccinul, a subliniat că, deși acesta are eficacitate contra variantei britanice, el ar trebui adaptat pentru o viitoare tulpină.
„Lucrăm cu AstraZeneca pentru a optimiza procesul cerut de o modificare de tulpină dacă va deveni necesar”, a adăugat ea.