Actorul și cascadorul Szobi Cseh a murit astăzi, la vârsta de 72 de ani. El avea cancer și era internat la Spitalul Fundeni.
Szobi Cseh fusese internat din 20 iulie, în stare foarte gravă, fiind diagnosticat din iulie 2012 cu o formă de cancer al sângelui, cu complicaţii, caz în care rata de supravieţuire este de 6 – 8 luni, potrivit medicilor.
Szobi Cseh a urmat radioterapie şi chimioterapie imediat după diagnostic, evoluţia sa fiind bună. În mai 2013, medicii au constatat o progresie a bolii, cu tumori osoase, afectare hepatică şi renală.
El vorbea despre boală ca despre „o gripă” şi refuza să dea prea multe detalii. Era mereu optimist şi spera să iasă învingător din lupta cu boala.
Managerul Institutului Clinic Fundeni, Carmen Orban, a spus că Szobi Cseh a supraviţuit mai mult decât este menţionat în literatura de specialitate, o dată graţie optimismului său, dar şi tratamentului primit pe durata spitalizării.
Szabolcs (Szobi) Cseh s-a născut la data de 11 decembrie 1942, în oraşul Miercurea Ciuc (judeţul Harghita), într-o familie de secui. Încă din timpul facultăţii, el a lucrat ca zburător la trapez la Circul de Stat din Bucureşti, în trupa “Ganea”. Aflat în anul trei de facultate, el a colaborat în calitate de cascador la filmul “Dacii”, regizat de Sergiu Nicolaescu, apoi în anul următor în filmele “Împuşcături pe portativ” (regizat de Cezar Grigoriu), “Tom Sawyer şi Huckleberry Finn” (producţie franceză) şi “Serbări galante” (în regia lui René Claire).
Între 1967-1980, fiind primul metodist, respectiv, maistru de lupte angajat pe un asfel de post în România, în cadrul Studioului Cinematografic Bucureşti şi apoi în Centrala RomaniaFilm – Centrul de Producţie Cinematografică, Cseh a colaborat la toate filmele realizate de studiourile cinematografice române ce conţineau secvenţe de acţiune-lupte şi a executat multiple cascadorii dificile şi spectaculoase, unele fiind unicat pe plan mondial.
Între 1999 şi 2002 a colaborat la realizarea secvenţelor de acţiune în peste zece filme artistice străine realizate în ţară, inclusiv “Amen”, în regia lui Costa-Gavras.