in

Liberal-democrații se alătură „corului” anti-european. Eurodeputatul Cristian Preda: „Se va stârni isteria naționalistă!”

Vicepremierul Guvernului Marii Britanii, liberal-democratul Nick Clegg, dă semnalul că partidul său a renunțat la politica pro-europeană, alăturându-se „corului” format din conservatori și extremiști.

Clegg a declarat, în premieră pentru un lider al Partidului Liberal-Democrat, că va cere controale mult mai stricte cu privire la imigrația din noile state membre ale Uniunii Europene, întrucât oamenii și-au pierdut încrederea în asigurările guvernului, după sosirea a 60.000 de bulgari și români.



The Guardian remarcă schimbarea semnificativă a tonului liderului liberal-democrat, care a spus că imigranții din noile state UE nu ar trebui să aibă nici măcar dreptul de a munci în calitate de lucrători independenți în cursul perioadei de tranziție de până la șapte ani, conform legislației europene. Mai mult, Clegg cere statelor UE să permită limitarea liberei circulații dincolo de controlalele de tranziție, în cazul în care oamenii încep care vină în număr prea mare pentru ca societatea britanică să îi poată absorbi cu succes.

„Este normal – şi spun acest lucru în calitate de proeuropean – să reformăm libertatea de mişcare pentru a reflecta aceste realităţi”, a declarat Clegg. „Nu este vorba despre a închide uşa, ci de a stabiliza fluxul de persoane care intră în Marea Britanie în mod prudent şi onest.”

Este în interesul tuturor celor care trăiesc aici – fie că sunt nativi sau nu – să fie siguri că, în cazul în care un nou membru se alătură UE nu vor fi surprize şi lucruri de care să se teamă”.

Printre actualii candidaţi la intrarea în UE figurează Albania, Islanda, Muntenegru, Serbia şi Turcia, dar preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a avertizat că nu vor fi noi aderări în următorii cinci ani.

Doar trei luni de ajutoare sociale pentru muncitorii europeni din UK

Sondajele arată că imigraţia este o preocupare majoră a alegătorilor britanici în vederea alegerilor generale din mai 2015.

Sub presiunea creşterii popularităţii partidului extremist UKIP, premierul Cameron a promis renegocierea legăturilor ţării cu Bruxelles-ul şi organizarea unui referendum privind apartenenţa la UE în 2017, în cazul în care va fi reales.

Europarlamentarul PMP, Cristian Preda, se aşteaptă ca Londra să facă presiuni la Bruxelles, pentru modificarea directivelor legate de piaţă muncii.

„E interesantă această poziţie a lui Clegg, pentru că el, spre deosebire de alte voci care în ultimele luni, în ultimii ani, s-au pronunţat în această chestiune, vine din Partidul Liberal Democrat, adică nici UKIP, partidul lui Farage, deja de-acum cunoscut pentru aversiunea sa faţă de români, bulgari, în general faţă de nebritanici, nici de la conservatori, care au încercat să vâneze voturi pe terenul lui Farage,”a declarat Preda.

„(…) Deci în mişcarea democrat-liberalilor pe acest teren e probabil că Londra va propune o modificare a directivelor referitoare la muncă, pentru că altfel există şi a fost discuţia asta şi când se vorbea la începutul anului despre dezbaterea electorală din Germania, există directiva europeană care spune clar: poţi să stai în oricare stat membru al Uniunii trei luni. Asta este limita.”

„E probabil, eu asta anticipez, o presiune venită de la Londra, probabil că va veni şi din alte capitale, pentru că directive referitoare la circulaţia în interiorul Uniunii şi la relaţia între circulaţia liberă şi munca să fie modificate, astfel încât să se găsească nişte sisteme de gestiune care să împiedice fraudele“, a spus Cristian Preda la RFI România.

„Dincolo de această preocupare, se va stârni şi isteria din nou naţionalistă, care e prezentă în toate societăţile, nu avem doar noi oameni care se aprind repede când aud discursul critic la adresa celuilalt. Vom vedea dacă la toamnă sau la anul se va intra mai profund în această materie”, mai crede europarlamentarul.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Cascadorul Szobi Cseh a murit

Ministrul Stanoevici despre ideea unui fond pentru situaţii de urgență: „Sper că putem găsi singuri soluții la problemele noastre.”