in

Dascălii şi medicii, umiliţi în ţară. Au salarii de mizerie

Profesorii şi medicii din România se luptă în fiecare zi pentru supravieţuire. Nepăsarea şi incompetenţa guvernanţilor au făcut ca două dintre cele mai importante categorii profesionale să câştige salarii de mizerie. Dacă profesorii din ţara noastră câştigă de 40 de ori mai puţin ca omologii lor din Luxembourg, medicii din sistemul de stat îşi rotunjesc veniturile din şpăgile pacienţilor. Recentele scandaluri de corupţie în care au fost implicate cadre didactice şi medicale îşi au originile în subfinanţarea sistemului educaţional şi sanitar.



Statul român nu îşi permite să plătească decent profesorii şi medicii. De altfel, subfinanţarea celor două domenii atât de importante ca Sănătatea şi Educaţia sunt în strictă legătură cu dosarele de corupţie în care sunt implicaţi profesori şi medici. Banii negrii sau mita finanţează de ani de zile aceste două categorii bugetare.

România se situează pe unul dintre ultimele locuri în Uniunea Europeană când vine vorba atât despre salarii, cât şi despre bugetul alocat de Guvern sectorului educaţional.

Un profesor din România câştigă pe lună cât un cadru didactic din Luxemburg în 4 ore. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a cerut Guvernului să adopte o lege de salarizare a personalului din învăţământ, arătând că salariul mediu orar din sistem este de 9,3 lei net (2,09 euro), ceea ce înseamnă că un profesor câştigă într-o lună cât un cadru didactic din Luxemburg în patru ore.

Cel mai mare tarif orar pentru profesorii de şcoala generală este în Luxemburg, respectiv 85 de euro, urmat de Danemarca – 57 de euro, Germania – 54 de euro şi Anglia – 48 de euro.

“Un profesor debutant câştigă 7,08 lei pe ora brut (1,59 euro), iar un profesor cu gradul I şi o vechime de 25 de ani câştigă 14 lei pe oră brut (3,14 euro) şi 9,73 lei net (2,18 euro)”, susţin reprezentanţii FSLI.

Un profesor din România din învăţământul preuniversitar, cu gradul I, peste 15 ani de vechime şi normă întreagă nu câştigă mai mult de 1.700 lei pe lună – sub 380 euro.

Cele mai mici salarii

Cadrele medicale din România abia reuşesc să supravieţuiască din leafă. În timp ce un rezident câştigă 9 milioane/lună (200 de euro), un coleg cu experienţă similară din Franţa câştigă de cinci ori mai mult (1.100 de euro pe lună- media statelor din UE). În aceeaşi situaţie se află şi medicii specialişti. În timp ce aici se câştigă undeva la 500 de euro/lună, în state precum Belgia sau Marea Britanie, acelaşi doctor ar putea câştiga de 6-7 ori mai mult.

Cei mai mulţi au ales emigrarea ca soluţie, alegând statele din Vest pentru a profesa. Acest lucru a făcut ca în momentul de faţă să existe un deficit acut de cadre medicale: 1 medic la 500 de locuitori, 20.000 de medici emigrând în ultimii şase ani.

Cei care au rămas, îşi rotunjesc veniturile din şpaga primită de la pacienţi. Într-un singur an, cadrele medicale au primit aproximativ 24 de milioane de euro drept mită, arată o cercetare recentă.

Suma de 24 de milioane de euro pe care studiul o arată ca fiind bagată în buzunar ilegal de medicii români este de fapt mult mai mare. Cercetarea s-a bazat doar pe ”atenţiile” oferite în spitale de bucureşteni. Dacă ne gândim că în toată ţara, în toate unităţile sanitare medicii iau şpagă, suma este în realitate colosală.

O operaţie costă, într-un spital de stat o mie de lei (aproximativ 230 de euro). Cea mai mare parte din sumă merge în buzunarul chirurgului, 700 de lei 160 de euro), iar restul se duce la anestezist. Pacienţii oferă bani şi asistentelor, cam o sută de lei (23 de euro).

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Taxe pentru documentele de şedere emise cetăţenilor români

Condamnat pentru furturi de cosmetice