in

Este strigător la cer! Zeci de mii de români pleacă în fiecare an să lucreze în străinătate


Aproximativ 80.000 de români pleacă anual să lucreze în străinătate, majoritatea din mediul rural, ceea ce înseamnă echivalentul populației din 24 de comune, informează site-ul profit.ro.

 

Cifra a fost vehiculată de reprezentanții Romanian Business Leaders, la summit-ul cu tema “România, un loc mai bun pentru antreprenori” ce s-a desfășurat joi, 3 martie, la București.

“Pentru a rezolva problema exodului românilor din mediul rural, trebuie să rezolvăm problemele satului românesc. Agricultura este domeniul cel mai important în mediul rural, dar în acest sector s-au rezolvat mai multe probleme după aderarea în UE. Avem nevoie să pregătim specialiști care să lucreze în agricultură. Avem resursele financiare pentru asta. Dacă și din punct de vedere legislativ lucrurile vor merge bine, vom avea în agricultură acea dezvoltare pe care ne-o dorim cu toții. Cu cât agricultura va fi mai dezvoltată, cu atât vom avea mai puțini români care să își părăsească gospodăriile pentru a lucra în străinătate”, a spus Daniel Constantin, fost ministru al Agriculturii, prezent la summit.

Conform reprezentanților RBL, în prezent avem 2,5 milioane de emigranți români care lucrează în străinătate.

“Dacă ne gândim că în țară numărul mediu de persoane în câmpul muncii este de 5 milioane, înseamnă că avem un raport de doi la unu între forța de muncă autohtonă care lucrează în România și cea care lucrează în străinătate și contribuie la PIB-ul acelor state. Recent, BNR a finalizat o analiză în care s-a studiat impactul pe care l-ar fi avut în PIB-ul României cei 2,5 milioane de emigranți dacă ar fi lucrat pe domeniul lor de activitate în țară. Plusul în PIB-ul României ar fi fost de 50 miliarde lei”, spun reprezentanții RBL.

Pregătiți în România, folosiți în străinătate! Tinerii se gândesc să emigreze încă de când se înscriu la facultate

Românii cu studii superioare emigrează în masă, România pe locul I în Europa la EXODUL CREIERELOR

Băsescu, „bucuros” să scape de românii care aleg Marea Britanie: emigrația ține șomajul din România la nivel scăzut

Marea Britanie lasă România fără medici. 14.000 au plecat din România, din 2007 și până în prezent
O româncă din Blackburn i-a mințit pe polițiști că a fost traficată

Un cunoscut manelist stabilit în Marea Britanie și-a înjunghiat soția cu 11 lovituri de cuțit