Preşedintele Klaus Iohannis a scris, noaptea trecută, pe Facebook, că românii din afara ţării trebuie să ştie că în cadrul Administraţiei Prezidenţiale există de acum încolo un departament dedicat Diasporei.
Postarea de pe pagina de socializare a preşedintelui Klaus Iohannis a venit la scurt timp după ce şeful statului a avut, în cadrul vizitei oficiale pe care a avut-o ieri în Republica Germania, o întâlnire cu românii din această zonă a Europei.
”Românii care au venit la ambasada României din Berlin în această seară trebuie să ştie că, în cadrul administraţiei prezidenţiale, există de acum încolo un departament dedicat Diasporei”, a scris preşedintele, adăugând că îşi doreşte o politică externă apropiată de cetăţenii români, oriunde s-ar afla aceştia.
”Vreau ca românii, oriunde trăiesc, să fie mândri de modul în care sunt reprezentaţi în străinătate, iar întărirea relaţiilor cu celelalte state să aibă consecinţe pozitive asupra vieţii lor de fiecare zi. (…) România e mult mai bună decât imaginea pe care o are în lume. Noi, oamenii politici, trebuie să muncim mai mult împreună cu cetăţenii care ne-au votat pentru ca imaginea să fie pe măsura ţării pe care ne-o dorim”, a mai scris Klaus Iohannis.
Preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen, au petrecut, joi seara, la Berlin, mai bine de o oră printre aproximativ 300 de români veniţi din toate colţurile Germaniei pentru a se întâlni cu şeful statului, Iohannis transmiţându-le că vrea să schimbe modul de a se face politică, în ţară.
Dan Mihalache, şeful Cancelariei lui Iohannis
Administraţia Prezidenţială a publicat de curând pe site noua structură a departamentelor conduse de consilierii prezidenţiali, 15 la număr, o noutate constituind-o, faţă de structura veche, Departamentul pentru Problemele Diasporei, un departament nou înfiinţat în mandatul lui Klaus Iohannis. Cu toate acestea, spre deosebire de celelalte departamente, cel al diasporei nu are stabilit încă un consilier.
Cele 15 departamente sunt: Cancelaria Preşedintelui, condusă de Dan Mihalache, Departamentul Securităţii Naţionale, condus de George Scutaru, Departamentul de Politică Externă, condus de Lazăr Comănescu, Departamentul de Comunicare Publică, condus de purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Tatiana Niculescu Bran, Departamentul Relaţii cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă, condus de Andrei Muraru, Departamentul Afaceri Europene, condus de Leonard Orban, Departamentul Politici Economice şi Sociale, condus de Cosmin Ştefan Marinescu, Departamentul Reformă Instituţională şi Constituţională, condus de Elena Simina Tănăsescu.
Departamentul Politică Internă este condus de consilierul prezidenţial Laurenţiu Ştefan, Departamentul Legislativ, de Mihaela Ciochină iar Departamentul Cultură, Culte şi Centenar este condus de consilierul prezidenţial Sergiu Nistor.
Structura organizatorică a Administraţiei Prezidenţiale mai cuprinde Departamentul de Sănătate Publică şi Departamentul Managementul Resurselor.
Iohannis promite că va urmări în Parlament votul din Diaspora
Președintele Iohannis a declarat tot în timpul vizitei din Germania că o soluție pentru votul românilor din diaspora este o prioritate a noii sesiuni parlamentare, arătând că va urmări cu mare atenție „mersul lucrurilor în Parlament” în acest caz.
„Îmi doresc să avem reguli noi de finanțare a partidelor și campaniilor electorale, mai riguroase și mai transparente. Îmi doresc reguli noi pentru partidele politice, care să încurajeze participarea, să aducă politica mai aproape de cetățean. Dar, mai ales, îmi doresc o lege care să asigure dreptul de vot al cetățenilor din diaspora. Garantarea condițiilor și găsirea unei soluții pentru ca toți românii din diaspora să își poată exercita dreptul constituțional la vot este o chestiune de principiu. Aceasta este o prioritate a actualei sesiuni parlamentare și voi urmări cu mare atenție mersul lucrurilor în Parlament”, a declarat Klaus Iohannis, la întâlnirea cu reprezentanții comunității românești din Germania organizată la Ambasada României la Berlin.
Şeful statului spune că știe că votul din noiembrie este „purtătorul unei mari speranțe” și a arătat că prezența sa în rândul românilor din Berlin este „expresia aspirației spre o politică externă apropiată de cetățenii români, oriunde s-ar afla aceștia”.
Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, în cadrul vizitei oficiale din Germania, cu preşedintele Joachim Gauck, dar şi cu cancelarul Angela Merkel. Iohannis i-a spus lui Merkel că România contează pe sprijinul Germaniei pentru aderarea la sp