in

Joaca de-a economia: ieftinirea pâinii creşte evaziunea fiscală în afacerile cu alcool

Guvernul a anunţat recent că, de la 1 septembrie, Taxa pe ValoareaAdăugată la pâine scade de la 24% la 9%, iar ca măsură de compensare vor creşte accizele la alcool şi vor fi introduse accize pe bunuri de lux.



Decizia este una cu efect invers. Odată cu creşterea accizelor la băuturilespirtoase, va creşte evaziunea fiscală în acest sector. Adică tocmai ceea ce Guvernul vrea să reducă prin ieftinirea pâinii.

“Unde dai şi unde crapă”. Dictonul românesc se potriveşte perfect cuacţiunile Guvernului, care deşi urmăreşte reducerea evaziunii fiscale prin scăderea TVA-ului la pâine, în realitate măsura nu va face decât săînflorească piaţa neagră.

Şi asta din cauza unei alte decizii luate de cabinetul USL: majorareaaccizelor la băuturile alcoolice.

De pe urma reducerii de TVA la pâine, Guvernul speră să câştige 250 demilioane de lei. Experţii în fiscalitate estimează însă un câştig de doar 150 de milioane de lei, şi asta pentru că, spun ei, doar 25% din evazionişti vorrenunţa să mai fraudeze statul în urma acestei măsuri.

Creşterea accizelor la alcool pentru a acoperi gaura lăsată de reducerea TVAla pâine este o sabie cu două tăişuri. Acum, Guvernul riscă să piardă de 20 de ori mai mult, din cauza evaziunii fiscale. Un preţ care se estimează a fi mai mare cu 25%-40% ar putea duce la o explozie a economiei subterane din acest sector, avertizează producătorii.

În prezent, statul pierde anual 500 de milioane de euro din neîncasarea taxelor din afacerile cu alcool. Practic, acum pentru 70% din alcoolul vândut nu se plătesc impozite la stat, adică şapte sticle din 10 comercializate nu sunt fiscalizate.

Creşterea accizelor la alcool aprobată de Guvern va adânci şi mai rău evaziunea, avertizează specialiştii, pentru că atunci când majorezi taxele, primul efect este ocolirea legii. Producătorii avertizeaza că evaziunea fiscală va urca la 90%.

La ora actuală, evaziunea în sectorul de morărit şi panificaţie este de 75%.

Guvernul taxează şi nevasta casnică

După ce a plecat delegaţia Fondului Monetar din România, Guvern a scos la lumină noi proiecte legislative prin care ni se măresc taxele. De data aceasta, cei vizaţi sunt proprietarii de locuinţe care închiriază imobilele şi, posibil, întreţinătorii de familii cu venituri mari.

Dacă soţia sau copilul nu sunt angajaţi nicăieri, întreţinătorul va fi obligat să plătească contribuţii de sănătate şi de pensie pentru ei. Dar, ei nu vor primi nici pensie, nici îngrijire medicală gratuită. Legal, nu este recunoscută nici meseria de “copil”, nici cea de “soţie”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

400 de români ţepuiţi cu locuri de muncă. Au aşteptat degeaba autocarele care trebuiau să îi ducă în Germania

Miss Diaspora UK 2013, un succes! Cea mai frumoasă româncă din Marea Britanie pleacă la finala de la Mangalia