Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, la Palatul Cotroceni, că se impune prelungirea stării de alertă după data de 15 iunie.
„Având în vedere că nu avem o scădere semnificativă a numărului de cazuri noi, faptul că și ultimul weekend de relaxare s-a simțit, nu în sens bun, la numărul de îmbolnăviri, se impune prelungirea stării de alertă. Vor fi mai puține restricții, dar nu se poate continua fără a avea acest instrument numit starea de alertă.
Sunt măsuri care trebuie continuate cu caracter permanent. Purtarea măștii, distanțarea, evitarea locurilor cu aglomerări mari trebuie respectate. Masurile restrictive propuse vor fi mai puține decât sunt acum în vigoare.
Mă adresez parlamentarilor care trebuie sa ia în dezbatere aceasta prelungirea a stării de alertă. Virusul nu dispare printr-un vot în Parlament, dar adcă sprijiniți guvernul atunci putem să controlăm eficient această răspândire a epidemiei. (…)
Stimați parlamentari, nu puneți sub semnul întrebării aceste măsuri care s-au dovedit a fi corecte”, a declarat Klaus Iohannis.
Șeful statului a făcut acest anunț după o ședință la palatul Cotroceni la care au participat premierul Ludovic Orban, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, și Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.
Iohannis, mesaj pentru diaspora: «Este nevoie de toți românii pentru a construi România prosperă»
Liderii PSD, ALDE și Pro România au declarat că parlamentarii acestor partide vor vota împotriva prelungirii stării de alertă..
Din 15 iunie, o parte din restricții se ridică, se deschid, mall-urile, sunt permise evenimentele private cu maxim 20 de persoane și se deschid creșele și grădinițele private.
“Măsuri de izolare la domiciliu au ocupat un spațiu destul de lung în analiza noastră. Este important să renunțăm la unele din aceste măsuri, acolo unde este posibil. S-a găsit un criteriu după care să lucrăm.
Lucrurile vor fi mai relaxate cu statele unde numărul de îmbolnăviri este de sub 5 cazuri la un milion de locuitori. Deocamdată aici nu se califică Italia, Spania, Belgia, Suedia, Olanda. În acest sens, având un criteriu obiectiv, vom urmări cu mare atenție comunicările de la nivelul UE”, a declarat Iohannis.