in

Legea defăimării a trecut de deputații juriști. Amenzi amețitoare dacă înjuri pe FACEBOOK!

Așa numita lege a defăimării inițiată de liderul PSD Liviu Dragnea a trecut marți, 9 februarie, de Comisia Juridică și de Comisia pentru Drepturile Omului.

Potrivit Mediafax, cuantumul amenzilor pentru cei care aduc atingere imaginii unui grup sau unei comunități este de până la 100.000 de lei. Legea este valabilă și pentru cei care ar defăima pe canalele de social-media precum Facebook sau Twitter.

Legea iniţiată prevede că în cadrul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării se va înfiinţa Departamentul pentru Promovarea Demnităţii Umane şi Toleranţei care va avea rol de prevenire şi sancţionare a defăimării sociale, definită ca ”fapta sau afirmaţia prin care o persoană este pusă în situaţie de inferioritate pe temeiul apartenenţei sale la un grup social”.

Deputaţii jurişti au decis ca sancţiunile aplicate de acest Departament să fie cele prevăzute în Ordonanţa Guvernului 137/2000, adoptând un amendament depus chiar de Liviu Dragnea.

”(1) Contravenţiile prevăzute la art. 2 alin. (2), (4), (5) si (7), art. 6-9, art. 10, art. 11 alin. (1), (3) şi (6), art. 12, 13, 14 şi 15 se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 30.000 lei, dacă discriminarea vizează o persoană fizică, respectiv cu amenda de la 2.000 lei la 100.000 lei, dacă discriminarea vizează un grup de persoane sau o comunitate”, se arată la Articolul 26 al Ordonanţei de Guvern menţionate.

În varianta adoptată de Senat proiectul prevedea că defăimarea socială s-ar putea sancţiona cu amendă de la 1.000 la 30.000 lei, dacă vizează o persoană fizică, respectiv cu amendă de la 2.000 la 60.000 de lei, dacă vizează un grup social.

Legea a trecut în Comisiile comune din Camera Deputaţilor cu 17 voturi ”pentru” şi 5 ”împotrivă”.

Deputaţii PNL au votat împotriva acestei legi, argumentând că reprezintă ”un pumn în gură dat ziariştilor din România”.

Consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti vor fi însărcinate anual cu elaborarea unui plan privind respectarea drepturilor omului, combaterea discriminării şi promovarea demnităţii umane şi toleranţei faţă de diferenţele de grup şi nivelul administraţiei publice locale.

Mai multe ONG-uri au cerut Camerei Deputaţilor să respingă proiectul de lege privind defăimarea socială.

Revolta ciobanilor. Au dărâmat gardul parlamentului. Proteste violente la București!

Legea taxelor consulare, promulgată. Vezi pentru ce servicii NU mai trebuie să plătești

Legea votului prin corespondență, ADOPTATĂ doar pentru alegerile parlamentare. UDMR a părăsit sala

Un document ce ar putea schimba viața românilor din DIASPORA este blocat de GUVERNUL PONTA

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Manualele de la colegiul unde au studiat prinții Harry și William, create de o echipă de români

A jefuit un irlandez beat înainte cu jumătate de oră ca acesta să moară