in

Ministrul Sănătăţii: Românii, în proporţie de 90%, sunt săraci şi trăiesc din asigurări sociale de sănătate



Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat că cetăţenii români, în proporţie de 90%, sunt săraci şi trăiesc din asigurări sociale de sănătate. “Cetăţenii români, în proporţie de 90%, sunt săraci şi trăiesc din asigurări sociale de sănătate. Asta este problema României, e a noastră, a tuturor, pe asta trebuie să o rezolvăm”, a spus Nicolăescu.

Acesta a precizat că asigurarea este obligatorie, nu facultativă. “Asigurarea este obligatorie, dacă e obligatorie, e o contribuţie obligatorie, deci e un fel de impozit. De ce să răstălmăcim cuvintele? Noi vorbim de un impozit obligatoriu. Dacă se spunea asigurarea este facultativă, atunci erau bani privaţi şi făceaţi ce doriţi dumneavostră cu ei. Cât ea este socială, aşa se cheamă, asigurări sociale de sănătte, atunci acei bani sunt publici, iar Guvernul şi ministerul Sănătăţii au obligaţia să facă aceaste politici publice pe fonduri publice”, a spus Nicolăescu,

Medici plătiţi în funcţie de performanţe

Ministrul Nicolaescu consideră că, pentru ca personalul medical să fie motivat să rămână în ţară, trebuie să se facă modificări legislative prin care să existe un “statut de plată după performanţă”, după criterii obiective şi transparente, a celor care lucrează în sistem.

Ministrul a mai afirmat că, în prezent, resursa umană din sistemul sanitar constituie o mare problemă şi vrea să reia ideea din primul său mandat în fruntea ministerului, de plată a personalului medical după performanţă, dat fiind că în ultimii patru ani nu s-a făcut nimic în acest sens.

“Din păcate, au trecut patru ani în care nu s-a făcut nimic şi trebuie să reluăm acea idee, în sensul de a încerca să facem plata personalului medical după performanţă. În sensul în care să motivăm personalul medical şi în felul acesta să găsim o metodă prin care să stabilizăm personalul şi chiar să-l atragem. Să-l motivăm să rămână în ţară. (…) Că vom face modificări legislative substanţiale, că vom merge poate la acte normative subsecvente – mi-e greu să vă spun astăzi care va fi alternativa. Dar oricum trebuie să ne gândim să scoatem statutul personalului medical din statut bugetar şi să-l ducem într-un statut de plată după performanţă, pe un buget global, astfel încât să existe flexibilitate la nivelul conducerii spitalului, la nivelul conducerilor de secţii, dar pe criterii obiective. Criterii obiective foarte bine stabilite, uşor comensurabile, ca să poată să fie şi stimulative şi aplicate motivant. Pentru că, dacă nu vom face acest lucru, vom cădea într-o altă alternativă probabil, în care să întărim abuzuri sau să se întâmple orice altceva decât ceea ce ne dorim şi sperăm să se întâmple ca urmare a acestor activităţi”, a spus Nicolaescu.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Aparatele de pariuri pot provoca dependenţă

Românii şi bulgarii vor lua casele britanicilor