Un român care locuiește în Londra a revenit în țară pentru a-și vedea mama care suferise în urmă cu câteva zile un accident vascular cerebral.
De loc din Arad, de 10 ani, Andrei Marian, în vârstă de 35 de ani, muncește și locuiește la Londra, scrie aradon.ro. Joi fusese anunțat de către o vecină de-a mamei sale că cea care i-a dat viață a fost transportată de urgență la spital, în stare gravă.
Imediat, românul a început căutările pentru a găsi un avion care să-l aducă cât mai aproape de Arad, lucru deloc ușor în aceste vremuri. A găsit unul – care a aterizat sâmbătă, 25 aprilie, pe aeroportul din Budapesta.
Cu un microbuz a ajuns, alături de alți pasageri, la vama Borș, de unde a fost transportat în centrul de carantină de la Curtici.
Cu toate că avea o hârtie emisă de Ambasada României din Londra care justifica călătoria sa, în timpul pandemiei de COVID-19, nu a avut parte de nicio derogare la intrarea în România și a ajuns în carantină, la Curtici.
Guvernul schimbă… modificarea: Nu se mai intră în carantină la domiciliu, în România. Ordinul a fost modificat azi de Ministerul Sănătății
Din nefericire, mama sa a decedat ieri dimineață, 28 aprilie. Tânărul ar fi vrut să fie izolat la domiciliul, în casa mamei sale, unde nu locuiește nimeni, însă acest lucru nu a fost posibil.
În carantină, Andrei a povestit că stă într-o cameră cu alte trei persoane: trei bărbați, doi sosiți din Germania și un altul venit din Bristol.
Pe lângă faptul că patru persoane care practic sunt în carantină împart aceeași cameră și aceeași baie, arădeanul a povestit și despre condițiile de cazare și mâncarea de acolo: „I-am transferat unui prieten bani pe card și mi-a cumpărat fructe și legume și un lighean, pentru că trebuie să-mi spăl hainele și nu există mașină de spălat haine”.
Acesta a mai spus că persoanele carantinate acolo se plimbă pe holuri și joacă cărți împreună indiferent în ce camere stau, nerespectându-se nicio distanțare.
După mai multe apeluri telefonice date către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Arad în care sesiza condițiile de cazare, precum și faptul că patru persoane, venite din zone diferite ale Europei, au fost puse în carantină împreună, fără a fi testate, i s-a sugerat să facă o reclamație. „Mi-au spus la telefon că dacă nu îmi convine, să fac o reclamație”, a povestit Andrei.
Astfel că arădeanul a întocmit reclamația pe care a trimis-o către DSP Arad și ISU Arad. Fără însă a fi luat în seamă până la acest moment.
În reclamație, Andrei a scris:
„Am fost cazate 4 persoane într-o cameră, nu ne cunoaștem și nu am călătorit împreună. Nu am fost testați sau măcar consultați medical înainte. Dacă unul dintre noi este bolnav și îi îmbolnăvește pe ceilalți cine este de vină? Judecând după numărul mare de camere sunt estimați să fie aduși aproape 30 de oameni care circulă și vor circula fără vreo reținere prin clădire. Care sunt măsurile efective ce împiedică transmiterea oricărei boli, nu numai a celei provocate de coronavirus? Dacă statul român plătește 230 de lei de persoana pentru cazare, iar camera este listată pe booking.com la 30 de lire, de ce suntem cazate 4 persoane în cameră? Având în vedere că am locuința mamei goală, nelocuită de nimeni, de ce nu mi se permite efectuarea carantinei acolo și mi se pune siguranța personală în pericol?
Ce rost are această carantină dacă persoanele nu sunt aduse în același timp? Dacă eu stau aici 12 zile, iar în ziua 13 vine cineva infectat, carantina nu își mai îndeplinește scopul. Aceste centre sunt cumva echivalentul lagărelor de concentrare?”.
Tânărul a filmat și un videoclip în care prezintă locul de carantină: camera și baia. Explicațiile sunt date în limba engleză pentru că, spune Andrei, „să vadă și să înțeleagă cât mai multă lume cum stă situația”.