Avem cel mai slab sistem medical din Europa. Este o statistică făcută la nivel european care arată că România nu a adunat nici măcar 500 de puncte din o mie cât avea clasamentul. Mai mult, sistemul medical pare că s-a înrăutăţit pentru că, în ultimii doi ani, ne-au depăşit inclusiv Albania şi Muntenegru.
România ocupă, pentru al doilea an consecutiv, ultimul loc în Indexul European al Consumatorului de Sănătate, cu un sistem medical mai slab decât Bulgaria, dar şi decât ţări din fosta Iugoslavie, precum Albania, Macedonia sau Muntenegru. Concret, ţara noastră se află pe ultima poziţie, respectiv pe poziţia 34, în clasamentul european care citează date pe anul 2017. Mai exact, România ocupă ultimele locuri la indicatori care ţin de drepturile şi informarea pacienţilor, accesibilitate, rezultatele tratamentelor, gama de servicii oferite, prevenţie şi medicamente. „România are probleme severe în ceea ce priveşte managementul întregului sector medical. În sănătate se face dicriminare în special în rândul minorităţilor. De asemenea, Albania, România şi Bulgaria suferă de o structură învechită a sistemului medical, cu o rata mare a internărilor care atrage cu sine costuri enorme pentru spitale”, se arată în documentul citat. Spre comparaţie, dacă olandezii, elveţienii şi italienii preferă spitalizările lungi, aceştia şi le şi pot permite din punct de vedere al cheltuielilor, ceea ce nu se poate spune despre Bulgaria, România şi Albannia. „Ar trebui să primească sprijin profesional pentru a-şi restructura sistemul de sănătate”, notează specialiştii.
Prea multe bacterii în spitale în spitale
Potrivit documentului, România ocupă o poziţie fruntaşă în ceea ce priveşte rata infecţiilor spitaliceşti rezistente la tratament. Mortalitatea infantilă, aflată la cote alarmante, este un alt domeniu care plasează România pe ultimele locuri din perspectiva performanţei sistemului sanitar. În plus, ocupă poziţii fruntaşe în Europa la capitolul boli cardiovasculare şi cancere şi mortalitate prin aceste patologii. Ţara noastră, subliniază raportul citat, are printre cele mai mici cheltuieli cu sănătatea pe cap de locuitor, sume mai mici fiind alocate de Letonia, Muntenegru, Macedonia şi Albania. România se află tot pe ultimul loc în acest clasament şi în urmă cu un an, în timp ce acum doi ani, România ocupă locul 32 din 35 de ţări, aflându-se la acea vreme deasupra Albaniei (524), Poloniei (523) şi Muntenegrului (484), care au depăşit-o între timp în clasament.