Marea Britanie ar fi convenit în principiu cu o perioadă de tranziție după Brexit în stil norvegian. Cu alte cuvinte Regatul Unit acceptă toate regulile UE, fără a avea însă dreptul de a participa la elaborarea lor, a declarat pentru The Independent un membru-cheie al echipei de negociere din partea Comisiei Europene.
Potrivit publicației amintite, negociatorii Marii Britanii nu au avut nimic de obiectat cu privire la acest aspect, ceea ce ar însemna că acceptă libertatea de circulație, uniunea vamală și jurisdicția Curții Europene de Justiție pe perioada tranziției.
În același timp, parlamentarii pro-Brexit susțin că în acest fel Marea Britanie ar fi un „stat vasal” vreme de doi ani și încercă să convingă echipa guvernului să nu accepte cererile UE.
În legătură cu acest lucru, un studiu independent arată că trei sferturi dintre parlamentarii conservatori se opun liberei circulații a cetățenilor UE în perioada de tranziție.
Europarlamentarul belgian Philippe Lamberts a declarat că Marea Britanie va continua să fie membră a UE, „cu excepția numelui”, până în cel puțin în decembrie 2020.
În această perioadă, Regatul Unit ar avea acces deplin la piața unică, ar respecta regulile de liberă circulație și cele ale uniunii vamale și va urma edictele Curții Europene de Justiție.
Marea Britanie va continua, de asemenea, să plătească la bugetul UE, dar nu va avea niciun drept de vot sau un loc în Consiliul European – o situație asemănătoare relației actuale a Norvegiei cu UE.
„În timpul perioadei de tranziție, Marea Britanie va fi un membru deplin, cu excepția numelui, dar nu va mai sta la cele două mese unde se iau deciziile; parlamentul și consiliul”, a declarat Lamberts pentru The Independent.
El a adăugat: „Nu am auzit pe nimeni să se opună din partea Marii Britanii.”
Marea Britanie ar putea să cotizeze la bugetul UE și după Brexit
La asta nu se aștepta nimeni. Marea Britanie poate reveni în UE după Brexit