in

Ce fac unii britanici ca să rămână cetățeni europeni și după Brexit? Irlanda e CHEIA!

Există britanici doresc să rămână cetățeni ai UE și în cazul în care țara lor va ieși din uniune, scrie The Guardian. O soluție este dobândirea cetățeniei irlandeze, țară a Uniunii Europene. Potrivit legislației acestui stat, poți dobândi cetățenie dacă ai un părinte sau un bunic irlandez.

 

În urmă cu câteva zile, candidatul verzilor, Kevin Warnes, a postat pe net certificatul de reînnoire a pașaportului său irlandez, arată The Guardian.

Politicianul s-a născut și a trăit în Anglia, dar mama sa are origini irlandeze, ceea ce i-a permis să obțină dublă cetățenie, în anii 1980.

Warnes  este profesor din Shipley, West Yorkshire, și nu și-a mai reînnoit pașaportul irlandez, însă spune că are de gând să o facă dacă Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană.

„Am doi copii și îmi doresc să păstrez cetățenia UE. Vreai ca ei să poată călători, locui și lucra în mod liber, într-o Europă a frontierelor deschise”, a declarat acesta. Politicianul a declarat că imediat ce va avea pașaportul cel nou va aplica pentru cetățenie irlandeză și pentru fiicele sale adolescente. El spune că nu ar fi făcut acest lucru dacă nu ar fi existat perspectiva Brexitului.

Cifrele The Guardian arată că Warnes este de departe de a fi singurul britanic care se gândește la acest lucru. Potrivit Departamentului Afacerilor Externe al Irlandei, numărul britanicilor care solicită pașaport irlandez, pe baza descendenței, a crescut brusc în ultimul an, o dată cu dezbaterea asupra posibilității retragerii Regatului Unit din UE. Mai mult, cererile s-au intensifica o dată cu anunțarea referendumului pentru Brexit ce va avea loc în luna iunie 2016.

Astfel, între 2014 și 2015, numărul adulților născuți în Anglia, Scoția sau Țara Galilor care au solicitat primul pașaport irlandez pe baza originii unui bunic irlandez, a crescut cu 33%, de la 379 la 507. Cererile de la cei cu un părinte irlandez au crescut cu 11%, în aceeași perioadă, de la 3.376 la 3.736.

Potrivit The Guardian, Irlanda oferă imediat cetățenie pentru cei care au un părinte irlandez, indiferent de locul unde s-au născut aceștia, la fel ca și pentru cei care au unul dintre bunici cetățean irlandez. Există și posibilitatea obținerii cetățeniei în cazul celor cu un străbunic irlandez. S-a estimat că 6 milioane de britanici au un bunic născut cetățean irlandez.

Irlanda de Nord este un caz special. Oricine este născut cetățean britanic nord-irlandez poate solicita cetățenia irlandeză. Acolo, cererile pentru pașaport irlandez au crescut cu 14%, de la 10.672, la 12.159, în perioada 2014-2015. Ar mai fi de menționat faptul că ambele state, atât Irlanda, cât și Marea Britanie, permit dubla cetățenie.

Irlanda este una dintre țările cele mai pro-europene în UE și ar fi foarte puțin probabil să voteze să iasă din uniune, în ciuda condițiilor dure de austeritate impuse de Bruxelles, ca parte a unui plan de salvare de mai multe miliarde de euro, din 2010, se mai arată în The Guardian.

Franța amenință Marea Britanie: Dacă ieșiți din UE, trimitem „jungla” de la Calais în UK

Frica de Brexit crește numărul cererilor pentru cetățenia britanică

Jurnalist britanic: „Către toți românii din Marea Britanie — salvați-i pe britanici de ei înșiși”

Primarul Londrei susține ieșirea din UE: „Uniunea Europeană „erodează suveranitatea națională”

Tăriceanu critică tratatul cu Marea Britanie. „Românii sunt dezavantajați!”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Vrei să studiezi în UK? Te așteaptă noi restricții. Vor intra în vigoare de luna aceasta!

VIDEO – Ministrul Diasporei, huiduit de românii din străinătate. Transmitea un mesaj pozitiv din partea Guvernului Cioloș