in

Deprecierea lirei sterline aduce scumpiri în Marea Britanie. O mare companie a majorat prețurile cu 20%

Compania Apple a mărit cu 20% preţurile produselor comercializare în Marea Britanie, pentru a compensa deprecierea lirei sterline în urma votului britanicilor pentru ieşirea din Uniunea Europeană, potrivit MarketWatch.

Astfel un computer Apple Mac Pro care costa 2.499 de lire sterline, a ajuns joi, 27 octombrie, la 2.999, ceea ce înseamnă o majorare de 20% pentru un produs al cărui preț nu a mai fost actualizat de ani de zile.

Măsura vine ca reacţie la deprecierea lirei cu aproape 20% faţă de dolar, după referendum, care a erodat profitabilitatea Apple în Marea Britanie, scrie Digi 24.

Gigantul tehnologic amerian nu este singurul care a luat măsuri pentru a compensa impactul deprecierii monedei britanice, ceea ce scumpeşte costul vieţii pentru britanici şi le reduce încrederea în viitor.

Trei sondaje separate publicate vineri, 28 octombrie, au sugerat scăderea încrederii populaţiei în economie.Un indice privind încrederea consumatorilor, publicat de YouGov/Cebr, a atins în octombrie cel mai redus nivel după luna iulie, imediat după referendum şi al doilea cel mai scăzut după septembrie 2013.

„Încrederea a scăzut din cauza înăutăţirii situaţiei financiare a oamenilor”, a declarat Stephen Harmston, directorul YouGov.

Lira s-a depreciat cu 18%, din luna iunie, la 1,2185 dolari pe unitate, iar faţă de euro cu 15%.

Astfel, produsele importate, precum alimentele, hainele, carburanţii şi electronicele, devin mai scumpe, iar Mac Pro este numai un exemplu de produs care a fost scumpit.

Unilever a cerut supermarketurilor, la începutul lunii octombrie, majorarea preţurilor unora dintre cele mai populare produse ale sale, precum maioneza Hellmann, săpunurile Dove şi îngheţata Ben & Jerry’s.

De asemenea, benzina, al cărei preţ este calculat în dolari, s-a scumpit în Marea Britanie, chiar dacă preţul petrolului a rămas la nivel scăzut.

 

Inflaţia a atins în septembrie 1%, cel mai ridicat nivel de după noiembrie 2014, iar Banca Angliei anticipează că va atinge 2% în primul semestru al anului 2017.

Lira sterlină nu își revine. Cel mai jos nivel din ultimele cinci săptămâni

Lira sterlină, tot mai slabă în apropierea Brexitului

Inflație sub ZERO în UK. Cei mai puțini șomeri din ultimii șapte ani

E prăpăd! Lira sterlină a ajuns la nivelul euro

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ironia sorții. România va avea președinția UE în anul Brexitului. Europarlamentar britanic: „Sperăm că nu ne vor suge sângele”

Studenții europeni încep să ocolească Marea Britanie. Scădere dramatică a înscrierilor