in

Documente oficiale: Marea Britanie, consecințe grave în cazul unui Brexit fără acord


Va fi penurie de produse alimentare, de benzină și de medicamente – sunt posibilele consecințe ale unei ieșiri din blocul comunitar în absența unui acord, arată Sunday Times.

De asemenea, vor fi blocaje în porturi și cu reintroducerea unei frontiere fizice între Republica Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord, potrivit unui document guvernamental, cu numele de cod ‘Operaţiunea Yellowhammer’, citat de publicația amintită.

Documentul menționează repercusiunile „cele mai probabile” ale unui Brexit fără plasă de siguranță și subliniază lipsa pregătirilor în rândul companiilor și opiniei publice.

Una dintre primele consecințe vizibile pentru consumatorii britanici și europeni vizează serviciile de roaming . În cazul lipsei unui acord, serviciul de roaming, în prezent gratuit pentru consumatorii din interiorul Uniunii Europene, ar implica taxe pentru călătorii care vor trece Canalul Mânecii sau frontiera irlandeză

Același lucru se va aplica pentru utilizarea cardurilor de plată, ce ar urma să implice taxe suplimentare, în timp ce procedurile bancare ar deveni „mai lente”, potrivit Londrei. În interiorul Uniunii Europene, clienții băncilor de investiții din Regatul Unit nu vor mai putea face apel la serviciile lor financiare.

S-ar pune imediat în aplicare controale vamale, inspecții privind securitatea alimentară și verificarea normelor europene la frontiera sa cu Regatul Unit. De teama unor perioada lungi de așteptare la cele mai frecventate puncte de trecere a frontierei, în special în portul Dover, britanicii au deschis noi puncte de trecere a graniței și au suplimentat personalul administrativ în mai multe porturi.

Uniunea Europeană a acceptat să prelungească dreptul automat al companiilor britanice de a opera zboruri către cele 27 de țări membre, însă numai până în martie 2020.

Serviciile feroviare prin tunelul de sub Canalul Mânecii (Eurostar) ar putea de asemenea continua să funcționeze fără schimbări, timp de trei luni.

Potrivit unui oficial britanic, documentele privind ‘Operațiunea Yellowhammer’ au fost scurse către presă de către un fost ministru britanic într-o încercare de a influenta negocierile actualului guvern de la Londra cu UE.

La rândul său, ministrul Michael Gove, responsabil cu organizarea unui eventual Brexit fără acord, a apreciat că acest dosar reprezintă doar „cel mai rău scenariu posibil”, dacă pe 31 octombrie Regatul Unit se retrage din UE fără un acord.

Boris Johnson anunță un nou „pas istoric” în drumul spre Brexit. Nu mai este cale de întoarcere!

Marea Britanie pune capăt libertății de circulație pentru cetățenii UE în prima zi de Brexit
Masacru la Spitalul de Psihiatrie Săpoca: un pacient a ucis cinci bolnavi și a rănit alți opt

Scriitor român, deranjat de Diaspora: „Pleacă să muncească în străinătate, așa cum moldovenii pleacă să muncească în București”